Ο ψευδάργυρος προστάτης των πρόωρων μωρών

Η πρόσληψη ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα πρόωρα μωρά στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα οποία οφείλονται στην έλλειψη του σημαντικού αυτού ιχνοστοιχείου. Αυτό προκύπτει από μελέτη που έγινε από το διεθνές κέντρο για τα διαρροϊκά σύνδρομα στη Ντάκα του Μπανγκλαντές.

Η ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου είναι απαραίτητη (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη ~9mg), διότι συμμετέχει σε βασικούς μεταβολικούς μηχανισμούς, συμβάλοντας στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων, των λιπιδίων και των νουκλεϊνικών οξέων.

Η έλλειψη ψευδαργύρου στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Μπανγκλαντές, είναι πολύ συχνή. Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 400 βρέφη, στις μητέρες των οποίων είχε δοθεί είτε συμπλήρωμα ψευδαργύρου είτε πλασέμπο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν η μητέρα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίρνει συμπλήρωμα ψευδαργύρου, το μωρό διατρέχει 16% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθεί από διάρροια, 64% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθεί από δυσεντερία και 50% λιγότερο να προσβληθεί από εξανθήματα.

Τα αποτελέσματα αυτά τονίζουν τη σπουδαιότητα της καθημερινής πρόσληψης ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου τα επίπεδα της διατροφής είναι πολύ χαμηλά.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση