Το ερωτικό λεξικό ξαναγράφεται

Το ερωτικό λεξικό ξαναγράφεταιOι κώδικες σεξουαλικής συμπεριφοράς αλλάζουν. Η δεκαετία του 50 ήταν η εποχή του προξενιού και του “στρίβειν διά του αρραβώνος”, το 60 χαρακτηρίστηκε από τα σκοτεινά πάρτι και τα μπλουζ, το 70 ήταν το χάπι και η σεξουαλική απελευθέρωση, το 80 το AIDS και “τα κεφάλια μέσα”, το 90 ήρθε η Λάρα Κρόφτ και το Ίντερνετ, το 2000 τι; Οι έφηβοι του σήμερα, ορίζουν διαφορετικά το σεξ, χαρακτηρίζοντας όλο και πιο λίγες ερωτικές πρακτικές “ως ερωτική πράξη”. Μάλιστα, παρατηρούνται διαφορές στον καθορισμό του τι είναι ερωτική πράξη ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Staffordshire στη Μεγάλη Βρετανία και στην οποία συμπεριελήφθησαν 300 φοιτητές του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο Archives of Sexual Behavior όλο και λιγότεροι Βρετανοί έφηβοι συμπεριλαμβάνουν τον στοματικό έρωτα, στον ορισμό που δίνουν για το σεξ. Συγκεκριμένα, το 70% των Βρετανών εφήβων, θεωρεί ότι το να κάνει ένα ζευγάρι στοματικό έρωτα, δεν ανήκει στις πρακτικές του σεξ.

Το αντίστοιχο ποσοστό στους Αμερικανούς έφηβους είναι 60%. Ακόμη, οι Βρετανοί έφηβοι ήταν πιο πιθανό να θεωρήσουν τον στοματικό έρωτα και την επαφή των γεννητικών οργάνων με τα χέρια “σαν σεξ”. Αυτό δεν ισχύει για τις Βρετανίδες, οι οποίες δεν κατατάσουν αυτού του είδους τις πρακτικές, στην ερωτική πράξη. Οσο μάλιστα οι ηλικίες μικραίνουν, τόσο αυτή η νέα ορολογία, όσον αφορά το τι είναι σεξ, γίνεται πιο έντονη.

Αυτά τα ποσοστά ήρθαν να επιβεβαιώσουν πρόσφατες αμερικάνικες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, ένα ποσοστό 53% των εφήβων μεταξύ 15 και 19 ετών αυνανίζεται, ένα ποσοστό 49% έχουν κάνει στοματικό έρωτα, ενώ ένα 39% των αγοριών αυτών έχει κάνει στοματικό έρωτα στο σύντροφό του. Το ένα πέμπτο των αγοριών, που δεν είχαν ακόμη έλθει σε κολπική συνουσία, είχε αυνανιστεί από μία γυναίκα, ενώ το ένα έβδομο αυτών είχε κάνει στοματικό έρωτα.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι αυτή η νέα ερωτική ταξινόμηση θα οδηγήσει σε άνθηση τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μάλιστα, η συχνότητα εμφάνισης αυτών των νοσημάτων στο στόμα και στο λαιμό εφήβων, που επιλέγουν αυτό το είδος σεξουαλικής επαφής, αυξάνεται. Συγκεκριμένα είναι συνήθης η εμφάνιση του έρπη των γεννητικών οργάνων και της βλεννόρροιας στη στοματική κοιλότητα των εφήβων, εντόπιση, η οποία μέχρι σήμερα εθεωρείτο άτυπη, πράγμα που κάνει επιτακτική τη χρήση προφυλακτικού.

Σχολιάζοντας αυτό το γεγονός, οι Δρ. Marian Pitts και Qazi Rahman, υπεύθυνοι της έρευνας τονίζουν ότι “οι ερωτικοί χάρτες αλλάζουν γρήγορα και οι διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στους έφηβους και τις έφηβες αναμένονται να μεγαλώσουν στο μέλλον”.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση