Προτιμότερη η κλασσική μαστογραφία

Οι νεώτερες τεχνικά μαστογραφίες, συμπεριλαμβανομένης και της ψηφιακής δεν φαίνεται να υπερτερούν της κλασσικής μαστογραφίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μεγάλης αναδρομικής μελέτης, την οποία ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής, δίνοντας μάλιστα την οδηγία ότι όταν κάποιος γιατρός γράφει ως πρώτη εξέταση κάποια μορφή εξελιγμένης μαστογραφίας, υπάρχουν αμφιβολίες για τις ικανότητές του.

Μια σειρά από έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει διαφορά, εάν η μαστογραφία γίνει με τον παλαιό τρόπο ή εάν γίνει με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία. Η πιο πρόσφατη μελέτη, που έγινε από τον Αμερικάνικο στρατό και στην οποία συμπεριελήφθησαν 7000 γυναίκες, δεν έδειξε ότι η χρήση ψηφιακής μαστογραφίας ή άλλων υπερσύγχρονων τεχνολογιών (πχ μαγνητικής τομογραφίας) υπερτερεί της παραδοσιακής μαστογραφίας, ως προς τη ευαισθησία της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Μάλιστα το Ινστιτούτο προτείνει ότι οι ιατροί που συνταγογραφούν για πρώτη εξέταση κάποια από τις πλέον σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους, υπόκεινται σε ιατρικό σφάλμα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Janet Baum, ακτινολόγο στο Πανεπιστήμιο του Harvard, “η κλασσική μαστογραφία είναι ακόμη ο καλύτερος τρόπος που διαθέτουμε για τη διάγνωση του καρκίνου. Ωστόσο, θα πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός με τον οποίο οι μη ασφαλισμένες γυναίκες κάνουν μαστογραφία”.

Πρόγραμμα από το “Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων”, το οποίο προσφέρει δωρεάν μαστογραφίες σε μη ασφαλισμένες γυναίκες, έχει κατορθώσει να κάνει να συμμετάσχουν μόνο το 15% αυτών των γυναικών, ενώ ο στόχος είναι το 70%.

Οι Αμερικανίδες κάνουν κάθε χρόνο 30 εκατομμύρια μαστογραφίες. Εάν η μαστογραφία εισαχθεί σαν εξέταση ρουτίνας, η μείωση των θανάτων από ακρκίνο θα φθάσει το 25-30%. Ωστόσο, “το πρόβλημα είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχουν πρόσβαση όλες οι γυναίκες σε αυτήν την εξέταση” δηλώνει ο Δρ. Daniel Hayes, διευθυντής του τμήματος μαστού του Πανεπιστημίου Georgetown.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση