καρκινος λεπτου εντερου συμπτωματα | ψωριασικη αρθριτιδα | ψωρα στο σκυλο θεραπεια | πιεση | γιν γιανγκ

Το θηλυκό χρωμόσωμα ελέγχει τη σπερματογένεσηΗ παραγωγή σπέρματος από τον άνδρα μπορεί να ελέγχεται από το χρωμόσωμα Χ, το οποίο κληρονομείται από τη μητέρα και όχι, όπως ευρέως πιστεύεται, από το χρωμόσωμα Υ. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, στο Whitehead Institute για τη Βιοϊατρική Έρευνα στο Cambridge, της Mασσαχουσέτης, βρέθηκε ότι από τα 25 γονίδια των σπερματικών κυττάρων, τα 10 σχετίζονταν με το Χ χρωμόσωμα και μόνο τα 3 με το Υ χρωμόσωμα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. David C. Page μελέτησαν τα κύτταρα που δίνουν γέννηση στο σπέρμα στα θηλαστικά. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το θηλυκό χρωμόσωμα, έχει ένα ρόλο κλειδί στο σχηματισμό του πρώτου σπέρματος και ότι μερικές μορφές στειρότητας μπορούν να περάσουν από τη μητέρα στο γιο.

Τα χρωμοσώματα Χ και Υ είναι γνωστό ότι καθορίζουν το φύλο του ανθρώπου. Μέχρι σήμερα, συγκεκριμένες παθήσεις, όπως είναι η αιμορροφιλία και ο δαλτωνισμός, σχετίζονται με δυσγενεσίες στο Χ χρωμόσωμα και μεταδίδονται από τη μητέρα στα αρσενικά παιδιά.

Πριν τη μελέτη, οι επιστήμονες, αν και δεν πίστευαν ότι το Υ χρωμόσωμα, έχει το μονοπώλιο στην παραγωγή του σπέρματος, ωστόσο δεν μπορούσαν να φανταστούν τον κυρίαρχο ρόλο που έχει το Χ χρωμόσωμα.

Ο Δρ. Page δηλώνει ότι "στις περισσότερες αρσενικές λειτουργίες, το χρωμόσωμα Χ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή". Μάλιστα ο Δρ. Page τονίζει ότι πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια, τα χρωμοσώματα Χ και Υ δεν ήταν τα υπεύθυνα για τον καθορισμό του φύλου. Κατά την εξέλιξη, διαφοροποίηθηκαν από τα υπόλοιπα και αρκετά από τα υπεύθυνα γονίδια για την παραγωγή του σπέρματος παρέμειναν στο Χ χρωμόσωμα.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.