Ηπατίτιδα C, μία σιωπηλή μάστιγα

Σιωπηλή μάστιγα αποτελεί σήμερα για όλες τις χώρες η ηπατίτιδα C, μία ύπουλη πάθηση, που προσβάλει το ήπαρ και το καταστρέφει σιγά-σιγά. Η πάθηση εκδηλώνεται πολλές φορές, χωρίς συμπτώματα, με αποτέλεσμα την αδυναμία έγκαιρης διάγνωσης. Αυτά αναφέρονται σε δελτίο τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ηπατος.

Σύμφωνα με το δελτίο, στο κατώφλι της νέας χιλιετίας υπολογίζεται ότι περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, οι περισσότεροι χωρίς να το γνωρίζουν. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί 200.000 άτομα.

Το 70% των ατόμων αυτών αναπτύσσουν χρόνια ηπατοπάθεια, ενώ το 25-30% όσων έχουν προσβληθεί, οδηγούνται αργά αλλά σταθερά προς την κίρρωση, την ηπατική ανεπάρκεια ή και τον καρκίνο του ήπατος.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κάθε χρόνο προσβάλλονται από τον ιό της ηπατίτιδας C περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους οι 10.000 χάνουν τη ζωή τους. Πάντως το 15% όσων μολύνονται αναρρώνουν αυτόματα, χωρίς φαρμακευτική υποστήριξη και ένα 25% εκδηλώνουν την ασθένεια ουσιαστικά χωρίς συμπτώματα ή με ‘αθώες’ οργανικές βλάβες. Σε γενικές γραμμές περίπου 40% των ασθενών αναρρώνουν οριστικά ή έχουν ικανοποιητική εξέλιξη.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τις εργασίες που θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του 7ου Πανελληνίου Ηπατολογικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ηπατος και θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2001 στο ξενοδοχείο ‘Divani Caravel’ της Αθήνας με την προεδρία του καθηγητού παθολογίας-γαστρεντερολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Επαμεινώνδα Τσιάνου.

Σήμερα η ηπατίτιδα C μπορεί να διαγνωστεί πολύ εύκολα και να ξεκινήσει, εφ΄όσον χρειάζεται, εγκαίρως η θεραπεία. Κυρίως πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και αυτοί είναι οι αιμορροφιλικοί, άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με ηπατίτιδα C και πρώην ή νυν χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης παραμένει ακόμη ενδοφλέβια χρήση φαρμάκων από τη χρησιμοποίηση μομλυσμένων βελόνων. Η μετάδοση του ιού μέσω της σεξουαλικής επαφής δεν θεωρείται συνηθισμένη.’

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση