περιχονδριτιδα ωτος | cmv igg | στιγμα | φαγουρα στο σωμα | αυτονοσο | βλεννα στα κοπρανα | στιγμα αναιμιας

Ηπατίτιδα C, μία σιωπηλή μάστιγαΣιωπηλή μάστιγα αποτελεί σήμερα για όλες τις χώρες η ηπατίτιδα C, μία ύπουλη πάθηση, που προσβάλει το ήπαρ και το καταστρέφει σιγά-σιγά. Η πάθηση εκδηλώνεται πολλές φορές, χωρίς συμπτώματα, με αποτέλεσμα την αδυναμία έγκαιρης διάγνωσης. Αυτά αναφέρονται σε δελτίο τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ηπατος.

Σύμφωνα με το δελτίο, στο κατώφλι της νέας χιλιετίας υπολογίζεται ότι περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, οι περισσότεροι χωρίς να το γνωρίζουν. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί 200.000 άτομα.

Το 70% των ατόμων αυτών αναπτύσσουν χρόνια ηπατοπάθεια, ενώ το 25-30% όσων έχουν προσβληθεί, οδηγούνται αργά αλλά σταθερά προς την κίρρωση, την ηπατική ανεπάρκεια ή και τον καρκίνο του ήπατος.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κάθε χρόνο προσβάλλονται από τον ιό της ηπατίτιδας C περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους οι 10.000 χάνουν τη ζωή τους. Πάντως το 15% όσων μολύνονται αναρρώνουν αυτόματα, χωρίς φαρμακευτική υποστήριξη και ένα 25% εκδηλώνουν την ασθένεια ουσιαστικά χωρίς συμπτώματα ή με 'αθώες' οργανικές βλάβες. Σε γενικές γραμμές περίπου 40% των ασθενών αναρρώνουν οριστικά ή έχουν ικανοποιητική εξέλιξη.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τις εργασίες που θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του 7ου Πανελληνίου Ηπατολογικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ηπατος και θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2001 στο ξενοδοχείο 'Divani Caravel' της Αθήνας με την προεδρία του καθηγητού παθολογίας-γαστρεντερολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Επαμεινώνδα Τσιάνου.

Σήμερα η ηπατίτιδα C μπορεί να διαγνωστεί πολύ εύκολα και να ξεκινήσει, εφ΄όσον χρειάζεται, εγκαίρως η θεραπεία. Κυρίως πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και αυτοί είναι οι αιμορροφιλικοί, άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με ηπατίτιδα C και πρώην ή νυν χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης παραμένει ακόμη ενδοφλέβια χρήση φαρμάκων από τη χρησιμοποίηση μομλυσμένων βελόνων. Η μετάδοση του ιού μέσω της σεξουαλικής επαφής δεν θεωρείται συνηθισμένη.'

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.