Mελάνωμα: Οι σκοτεινές κηλίδες του ήλιου

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση μελανώματος, του κακοηθέστερου από τους όγκους του δέρματος. Οπως τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας κ. Α. Κατσάμπας, οι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δεν ακολουθούν τις συμβουλές σχετικά με τη προστασία από τον ήλιο, με αποτέλεσμα να εκτίθονται σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ.Κατσάμπας, σε δείγμα 1500 περίπου Ελλήνων, το 78% εκτίθενται στον ήλιο μεταξύ 10πμ – 4μμ (τις επικίνδυνες ώρες) και το 52% έχει υποστεί έγκαυμα, τουλάχιστον μια φορά κατά την παιδική ηλικία. Μέχρι σήμερα, μόνο το 3% του δείγματος έχει κάνει χρήση σολάριουμ, που είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας κινδύνου.

Μάλιστα σε 88 βρέθηκαν ύποπτες δερματικές βλάβες, οι οποίες κατέληξαν στη διάγνωση “μελάνωμα” σε 28 άτομα, δηλαδή στο 2% του συνολικού αριθμού των εξετασθέντων. Ο κ. Κατσάμπας κατέληξε ότι το 50-80% των βλαβών που προδιαθέτουν σε μελάνωμα, εμφανίζονται στην παιδική ηλικία.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση