Γερνάει η γηραιά ήπειρος

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού και κάλεσε τους Ευρωπαίους να λάβουν μέτρα μακράς πνοής για να διαφυλάξουν το “ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο”. Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Πρόντι τόνισε ότι το θέμα αυτό αποτελεί ένα από τα πρώτα που σκοπεύει να θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο συμβούλιο κορυφής της Στοκχόλμης, στις 23 και 24 Μαρτίου.

Επισημαίνοντας ότι το σύστημα κοινωνικής προστασίας εμπίπτει στις αρμοδιότητες του κάθε κράτους, ο κ. Πρόντι τόνισε από την άλλη πλευρά ότι, για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα του ενεργού πληθυσμού, είναι επείγουσα ανάγκη να καθοριστεί μία πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μετανάστευση.

“Το να φροντίσουμε να έλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση νέοι με τα απαιτούμενα προσόντα είναι ένας άλλος τρόπος να αυξήσουμε τον ενεργό πληθυσμό μας”, εξήγησε.

“Από το 2007”, πρόσθεσε, “ο ενεργός πληθυσμός μας ίσως δεν θα αρκεί για την ικανοποίηση των οικονομικών αναγκών μας”.

Τέλος ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εργασίας για μεγαλύτερο διάστημα όλες οι γενιές και ότι τα ηλικιωμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν επαγγελματικά δραστήρια, έστω και στο πλαίσιο της μερικής απασχόλησης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να μπουν στην παραγωγή περισσότερες γυναίκες, καθώς το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι κατά 70% μικρότερο από αυτό των ανδρών.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση