Δημιουργήθηκε πλαστικό υλικό που αυτοεπουλώνεται

Ενα αυτοεπισκεαζόμενο πλαστικό υλικό που κατασκευάστηκε από Αμερικανούς επιστήμονες, ανοίγει τον δρόμο για την παρασκευή τεχνητού δέρματος και οργάνων Αυτός ο έξυπνος τύπος πλαστικού, έχει την ιδιότητα να επισκευάζεται αυτόματα όταν ραγίσει ή σπάσει, χάρη σε μικροκάψουλες που περιέχει και είναι γεμάτες με ένα ειδικό υγρό το οποίο κλείνει τις ρωγμές.

Ετσι, όπως και το ανθρώπινο δέρμα, το υλικό αυτό μπορεί και “αυτοθεραπεύεται”, προσφέροντας νέες δυνατότητες στα χειρουργικά εμφυτεύματα. Επίσης θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο στην κατασκευή πυραύλων και συστατικών διαστημόπλοιων, τα οποία δεν μπορούν να επισκευασθούν, κατά το διάστημα που χρησιμοποιούνται.

Στα πλαστικά υλικά, όταν ασκούνται πιέσεις ή όταν εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται ρωγμές. Καθώς αυτές βρίσκονται βαθιά μέσα στη μάζα του υλικού, είναι δύσκολο να ανιχνευθούν και να επισκευασθούν, με αποτέλεσμα να χάνεται οριστικά η συνοχή του.

Στους ελέγχους θραύσεως, το νέο αυτοθεραπευόμενο πλαστικό επανέκτησε το 75% της αρχικής ανθεκτικότητάς του. Ο Scott White, μέλος της ομάδας του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις που δημιούργησε το υλικό αναφέρει ότι ‘Οταν το υλικό ραγίσει οι μικροκάψουλες σπάνε και απελευθερώνουν τον ειδικό υγρό που περιέχουν στην κατεστραμμένη περιοχή.

Τώρα πλέον οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να τροποποιήσουν το πλαστικό, ώστε να γίνει κατάλληλο για εμπορική χρήση. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην κατασκευή πυραύλων, δορυφόρων και προσθετικών οργάνων. Η έρευνα αναφέρεται στο περιοδικό ‘Nature’.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση