αιμαγγειομα στο σθκωτι | ποσα πλευρα εχουμε | φυσιολογικες τιμες αεριων αιματος | εκτακτες συστολες

Tο βοτάνι της νεότηταςΟ μέσος όρος της ζωής του ανθρώπου μπορεί να φτάσει στις επόμενες δεκαετίες τα 200 χρόνια, εφόσον οι γενετιστές καταφέρουν να αποκωδικοποιήσουν το γονίδιο στο οποίο οφείλεται η γήρανση. Η απομόνωση αυτού του γονιδίου θα οδηγήσει στην ανακάλυψη για το "βοτάνι της νεότητας", στόχος επιτεύξιμος, όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Oπως όμως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία του 5ου Συνεδρίου της Γηριατρικής και Γεροντολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος, εκτός από τις ελπίδες που δημιουργεί η ανάπτυξη της γενετικής, στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας της ζωής του ανθρώπου θα συμβάλλει αποφασιστικά και η διαρκώς βελτιούμενη ποιότητα ζωής, ιδίως στον δυτικό κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, εντός της επόμενης εικοσιπενταετίας, ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών θα υπερβεί, διεθνώς, τα 828 εκατ., από 328 εκατ. που ήταν το 1990. Μάλιστα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο αριθμός των ατόμων αυτής της ηλικίας - που σήμερα αποτελούν το 20% του πληθυσμού - μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 6%. Οι ίδιες εκτιμήσεις, όταν αναφέρονται στην κατηγορία των υπεραιωνόβιων για τις ΗΠΑ, προκαλούν, πραγματικά, έκπληξη, αφού τα σχετικά στοιχεία προβλέπουν ότι η κατηγορία αυτή των ανθρώπων, που σήμερα περιλαμβάνει περίπου 72.000 Αμερικανούς, το 2030 θα αριθμεί 324.000 και το 2050, 834.000.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκτός από τις αισιόδοξες προβλέψεις, όμως, επεσήμαναν και τους κινδύνους, που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, στην ελληνική πραγματικότητα, κυρίως, από την πολυφαρμακία. Αυτή είναι και η αιτία για την οποία μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία ο ένας στους πέντε ηλικιωμένους. Σε σχετική έρευνα, που έγινε στα οικιακά "φαρμακεία" των ηλικιωμένων βρέθηκε ότι το 40% των φαρμάκων, που καταναλώνουν δεν τους έχει καν χορηγηθεί με ιατρική συνταγή. Οι ειδικοί προειδοποιούν η ταυτόχρονη κατανάλωση δύο φαρμάκων από έναν ηλικιωμένο άνθρωπο δημιουργεί 2%, πιθανότητα παρενέργειας ενώ τα τέσσερα φάρμακα ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 13% .

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.