τι ειναι η πολυμυοσιτιδα | συμπτωματα πνευμοθωρακα | εξετασεις αιματος για πνευμονια

Δάσκαλε που δίδασκες...Η επίσκεψη σε ένα γιατρό φυσικά δεν είναι ευχάριστη σε κανένα, αλλά φαίνεται ότι εκείνοι που την αποφεύγουν περισσότερο από όλους, είναι οι ίδιοι οι γιατροί. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, οι γιατροί αποφεύγουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι οι άλλοι αθενείς να προβούν σε ένα τακτικό ιατρικό έλεγχο ή να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Οι ερευνητές της μελέτης αυτής, η οποία έγινε ανάμεσα σε 915 γιατρούς, διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 1/3 των γιατρών αυτών, δεν είχε κάνει τις τακτικές και βασικές ιατρικές εξετάσεις που έπρεπε. Ενας λόγος που καθιστά το γεγονός αυτό ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προσωπικές συνήθειες που ακολουθεί για την δική του υγεία ένας γιατρός, μπορεί να τον επηρεάσουν, ως προς τις συστάσεις που θα δώσει προς τους ασθενείς του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Cary Gross του Yale University School of Medicine, στο New Haven, του Κονέκτικατ, εξέτασαν γιατρούς, κυρίως άνδρες, οι οποίοι είχανα αποφοιτήσει από την Ιατρική Σχολή Johns Hopkins, μεταξύ του 1948 και 1964. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους έδειξαν, εκτός των άλλων, ότι η προθυμία των γιατρών να επισκεφθούν ένα συνάδελφό τους, προκειμένου να υποστούν ένα τακτικό ιατρικό έλεγχο, εξαρτάται εν μέρει και από την ειδικότητά τους. Ετσι οι ψυχίατροι και οι παιδίατροι είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πάνε στο γιατρό από ότι οι παθολόγοι, οι χειρουργοί και γιατροί άλλων ειδικοτήτων.

Ωστόσο ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η ιδέα που έχουν οι γιατροί γύρω από τη σημασία και δύναμη της ιατρικής. Δηλαδή γιατροί, που δήλωσαν ότι πιστεύουν πραγματικά πως οι γιατροί και οι άλλοι επιστήμονες του χώρου της υγείας επηρεάζουν ουσιαστικά την κατάσταση της υγείας τους, είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητήσουν την τακτική ιατρική φροντίδα, από εκείνους που πιστεύουν ότι ελέγχουν μόνοι τους την κατάσταση της υγείας τους ή εκείνους που τα αφήνουν όλα στην τύχη. Η μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό των γιατρών που στερούνται ιατρικής φροντίδας και ελέγχου είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα το ποσοστό του γενικού πληθυσμού είναι 15% έναντι ενός ποσοστού 34% που ισχύει για τους γιατρούς. Τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Νοεμβρίου του Archives of Internal Medicine.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.