Καθησυχαστική η κ. Σπυράκη για το κρούσμα στα Ιωάννινα

Mεμονωμένο κρούσμα, που έχει να κάνει με την κληρονομική ασθένεια ‘Κροϊσφελ Γιακομπς’ και δεν φαίνεται να σχετίζεται με τη νόσο των ‘τρελών αγελάδων’, χαρακτήρισε η Υφυπουργός Υγείας κ. Χριστίνα Σπυράκη την περίπτωση μίας 55χρονης γυναίκας, που νοσηλεύεται τις τελευταίες μέρες στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Γ. Χατζηκώστα των Ιωαννίνων.

Οι γιατροί έχουν ήδη λάβει από την ασθενή εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο μεταφέρθηκε στο Κέντρο Αναφοράς της νόσου στο Αιγινίτειο. Αν και τα αποτέλεσμα θα γίνουν γνωστά σε δέκα ημερες, η κ. Σπυράκη τόνισε ότι οι γιατροί εκτιμούν, με βάση την κλινική εικόνα και την ηλικία της γυναίκας ότι πιθανότατα το περιστατικό αυτό ανήκει στα δέκα με είκοσι περιστατικά, που εμφανίζονται κάθε χρόνο στη χώρα μας και τα οποία δεν σχετίζονται με τις τροφές.

Σε σχετική ερώτηση προς την κ. Σπυράκη εάν μπορεί να αποκλείσει στο μέλλον την εμφάνιση περιστατικών, που σχετιζονται με τις τροφές και στην Ελλάδα, η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού και οι ίδιοι οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα για τη νόσο. Εξήγησε πάντως ότι κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ‘σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας’, η οποία να σχετίζεται με τα βοοειδή, δεν έχει καταγραφεί επίσημα στη χώρα μας, ενώ όπως εχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Υγείας το άλλο συναρμόδιο για το θέμα, υπουργείο Γεωργίας, δεν προκύπτει πρόβλημα ούτε για τα αιγοπρόβατα ούτε και για τα βοοειδή που υπάρχουν στη χώρα μας.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση