Ανθρώπινος ζωολογικός κήπος

Εθελοντές στο Μπρίστολ, αποτέλεσαν αντικείμενο μίας σειράς πειραμάτων, που πρόκειται να γίνουν σε ανθρώπους, προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος, με τον οποίο αντιδρά το μυαλό σε καταστάσεις άγχους και σύγχυσης. Ένας από αυτούς θα φορά γυαλιά, τα οποία γυρίζουν το κόσμο ανάποδα, άλλοι θα απέχουν από τον ύπνο τους για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ δύο ακόμα θα πρέπει κινούν ρυθμικά ένα μπαστούνι του γκόλφ, μέχρι τη στιγμή που θα κατορθώσουν να ανακαλύψουν εκείνο το σημείο, όπου το μυαλό θα κυριαρχήσει απόλυτα στο σώμα και η ρυθμική αυτή κίνηση αυτή θα εκτελείται μηχανικά. Τα πειράματα γίνονται στο Explore@Bristol – ένα ψυχολογικό και επιστημονικό κέντρο και θα παρουσιασθούν στην τηλεόραση του ΒΒC τα Χριστούγεννα, στη σειρά εκπομπών με τίτλο ‘Είσαι υπεράνρωπος;’. Ο σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι να λάβουν οι ερευνητές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του μυαλού και του σώματος σε καταστάσεις σωματικής και ψυχολογικής δοκιμασίας. Ο John Kent, διευθυντής του προγράμματος δήλωσε ‘Τοποθετήσαμε τους εθελοντές σε διάφορες καταστάσεις, που προκαλούν ψυχολογική και σωματική πίεση και άγχος, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνει αντιληπτός ο τρόπος με τον ανταποκρίνονται σε αυτές τις καταστάσεις το μυαλό και το σώμα. Πιθανόν αυτά τα πειράματα να δώσουν στοιχεία, που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της σωματικής και ψυχολογικής κατάστασης των ανθρώπων, που βρίσκονται σε ανάλογες δοκιμασίες’.

Η δοκιμασία της Tracey Peters, φοιτήτριας ψυχολογίας συνίσταται στο γεγονός ότι πρέπει επί επτά ημέρες να φορά ένα καπέλο του μπειζμπόλ και ένα ζευγάρι γυαλιά, τα οποία έχουν έναν καθρέφτη, που προσαρτάται στο καπέλο. Με τον τρόπο αυτό θα βλέπει τον κόσμο ανάποδα, ενώ όσα πράγματα είναι μπροστά της θα τα βλέπει πίσω της. Κάθε φορά που θα βγάζει αυτά τα εξαρτήματα, θα φορά ένα μαντήλι στα μάτια της, που θα την εμποδίζει να βλέπει, ώστε να μη δοθεί στο μυαλό της η δυνατότητα να επανακτήσει, ούτε για μία στιγμή, την αίσθηση της κανονικότητας. Σύμφωνα με δηλώσεις της από την εμπειρία της απλές δουλειές όπως το γράψιμο ή το φαγητό αποδείχθηκαν πολύ δύσκολες στην εκτέλεσή τους. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ‘Οταν γράφω, δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω, που να τοποθετήσω το δεύτερο γράμμα μετά το πρώτο. Επίσης πολύ παράξενη η κατάσταση όταν πρέπει να χρησιμοποιήσω μαχαίρι και πηρούνι, γιατί είναι αδύνατο να κατορθώσω να φέρω το μαχαίρι κοντά στο πηρούνι, όσο και εάν προσπαθήσω. Ακόμα και όταν σταματώ να το σκέφτομαι και θέλω να τα απομακρύνω και πάλι ενεργώ με λάθος τρόπο και αντί να τα απομακρύνω τα φέρνω πιο κοντά μου’.
Πειράματα σχετικά με την αποχή από τον ύπνο θα υποστούν οι Vicky Fox, Ian Thorpe και ο Oliver Burke, οι οποίοι ευελπιστούν να κατορθώσουν να μείνουν άυπνοι για 60 ώρες, θεωρώντας αυτή τη δοκιμσία ως προσωπική πρόκληση. Σύμφωνα με δηλώσεις τους οι τρεις εθελοντές θεωρούν ότι ‘θα πρέπει να λειτουργούμε ως ομάδα γιατί εάν δεν το κατορθώσουμε αυτό τότε σίγουρα θα εξασθενίσουμε. Απαιτείται συντροφικότητα για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Ωστόσο τελικά αυτό μπορεί να αποτελέσει και πρόβλημα. Εάν θα είμαστε ο ένας με τον άλλο για τόσες ώρες δεν νομίζουμε ότι στο τέλος του πειράματος θα συμπαθεί ο ένας τον άλλο ιδιαίτερα!

Τα πειράματα αυτά, τα οποία γίνονται μέσα σε ένα μεγάλο ανθρώπινο ζωολογικό κήπο, δηλαδή σε μία περιοχή μέσα στο επιστημονικό κέντρο, που έχει περικυκλωθεί με κάγκελα, αποτελώντας ένα μεγάλο κλουβί, θα μαγνητοσκοπηθούν. Έξω από την περιοχή αυτή θα υπάρχουν και πεζοί πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθούν, ενώ οι επισκέπτες δε του Explore at Bristol, οι οποίοι θα παρακολουθούν τη σχετική εκπομπή, που θα παρουσιάζει τα πειράματα θα είναι και σε θέση να κάνουν ερωτήσεις στα ανθρώπινα πειραματόζωα.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση