Νέα Ιατρική Ειδικότητα: Γιατρός ανεργι-ολόγος

Η ανεργία χτυπά την πόρτα των γιατρών σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ). Συγκεκριμένα από τους 18.904 γιατρούς που είναι καταγεγραμμένοι στην επετηρίδα του ΙΣΑ, το 5,1 % είναι ταυτόχρονα γραμμένοι και στο ταμείο ανεργίας. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιπρόεδρο του ΙΣΑ κ. Πατούλη, ο οποίος είναι και υπεύθυνος της έρευνας για την ανεργία, τόσο για λογαριασμό του ΙΣΑ όσο και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μας επεσήμανε ότι οι μισοί από τους ανέργους γιατρούς έχουν πάρει την ειδικότητα τους, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από το ότι έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο και χρήμα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, βρίσκονται χωρίς εργασία σε μιά ηλικία ιδιαιτέρως κρίσιμη για να προσαρμοστούν σε διαφορετικές επιλογές, ενώ ταυτόχρονα ένα τμήμα των γιατρών υποαπασχολείται ή ετροαπασχολείται.

Ακόμη ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ μας ανέφερε ότι στη χθεσινή εποικοδομητική συνάντηση που είχε ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Παπαδόππουλος με το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, καθόρισε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν κατατεθεί στην Βουλή τα δύο σχέδια νόμου που καταρτίζουν το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας. Το πρώτο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στην Βουλή τον επόμενο μήνα, θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας, την οργάνωση των νοσοκομείων, το ανθρώπινο δυναμικό και το σύστημα ελέγχων. Το δεύτερο σχέδιο νόμου που αφορά τον Οργανισμό Διαχείρησης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα κατατεθεί ένα μήνα αργότερα, με στόχο στις αρχές του 2001 να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να ξεκινήσει σταδιακά η μεταρρύθμιση. Σε ερώτηση που κάναμε στο κ.Πατούλη για την αποδέσμευση του πτυχίου της Ιατρικής από την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, μας απάντησε ότι αν και ο ΙΣΑ δεν έχει ακόμη επίσημη θέση επί του θέματος, το έθεσε στον κ. Παπαδόπουλο ο οποίος απάντησε ότι το υπουργείο δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωμένη άποψη, αλλά πάντως το θέμα της εκπαίδευσης των γιατρών και της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος θα τεθεί σε τρίτο στάδιο, μετά την κατάθεση των δύο νοσμοσχεδίων.

Σε ότι αφορά τους φοιτητές της Ιατρικής, στο χορό των καταλήψεων μπήκε και η Ιατρική Σχολή της Αλεξανδρούπολης, μετά την αντίστοιχη σχολή των Αθηνών και των Ιωαννίνων, ενώ αναμένονται αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και από την Ιατρική Σχολή στο Ηράκλειο και στην Πάτρα.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση