Ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής : Δομική γενετική

Ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής : Δομική γενετικήΈνας καινούργιος στόχος περιμένει τους επιστήμονες μετά την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του ανθρωπίνου γονιδιώματος. Ο αγώνας δρόμου άρχισε για τις ερευνητικές ομάδες με έπαθλο πλέον τις πρωτείνες. Οι πρωτείνες είναι ουσίες που κατασκευάζονται απο τον οργανισμό κατά ‘παραγγελίαν’ των γονιδίων. Στην ουσία είναι αυτές που δομούν το σώμα και διεκπεραιώνουν τις λειτουργίες του.

Ο νέος στόχος είναι φυσικά φιλόδοξος και δύσκολος αλλά και γεμάτος υποσχέσεις για την καταπολέμηση των νόσων. Το Human Genome Project οδήγησε στην αποκάλυψη και χαρτογράφηση γονιδίων που κωδικοποιούν την παραγωγή δεκάδων χιλάδων πρωτεϊνών. Η λειτουργικότητα όμως των γονιδίων και των πρωτεϊνών τους παραμένει εν πολλοίς άγνωστη.
Ωστόσο μία ιδιότητα των πρωτεϊνών αναμένεται να βοηθήσει πολύ τους ερευνητές. Οι πρωτείνες αλληλεπιδρούν με τα άλλα μόρια με τρόπο που σχετίζεται με την δομή τους στο χώρο, αυτό που ονομάζεται τριτοταγής δομή. Μαλιστα η αλληλεπίδραση τους αυτή με άλλα μόρια μοιάζει με το ταίρασμα ενός κλειδιού στη κλειδαριά. Έτσι η νέα προσπάθεια στοχεύει στον καθορισμό της τριτοταγούς δομής των δεκάδων χιλάδων πρωτεϊνών.

‘Είναι το φυσικό επόμενο βήμα μετά την χαρτογράφηση του γονιδιώματος. Εκτός απο την κατανόηση της λειτουργίας της κάθε πρωτεϊνης η δομική γενετική θα κάνει ευκολότερο το σχεδιασμό φαρμάκων ’ δήλωσε η Dr. Helen M. Berman, καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση