κρον | απονευρωση | εγκολεασμός σε βρεφη | θυρεοειδίτιδα | αθηρωματικος δεικτης | τι ειναι ο χοινοκοκος

Καμπή στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματοςΔύο ερευνητικές ομάδες ανεξάρτητες η μία απο την άλλη, αναμένονται να ανακοινώσουν σήμερα σημαντικό βήμα για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αλλάξει ριζικά την άσκηση της ιατρικής, ανοίγωντας το δρόμο για νέα φάρμακα και νέες θεραπευτικές τεχνικές.

Συγκεκριμένα οι εταιρίες The Human Genome Project και Celera Genomics έχουν οργανώσει κοινή συνέντευξη τύπου στην Ουάσινγκτον για το θέμα ενώ αναμένεται οτι για το ίδιο θέμα θα μιλήσει ο πρόεδρος Κλίντον περίπου στις 17.00 ωρα Ελλάδος απο το Λευκό Οίκο.
Η προσπάθεια για την αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος ξεκίνησε πριν 10 χρόνια και αποτελεί μεγάλη έκπληξη η ταχύτητα με την οποία φαίνεται να διεκπεραιώθηκε το έργο. Η εταιρία Human Genome Project υποστηρίζεται κυρίως απο το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και την εταιρία Wellcome Trust ενώ η Celera Genomics είναι ιδιωτική.

Οι ελπίδες που προκαλεί αυτή η εξέλιξη, όσον αφορά την καταπολέμηση ανίατων ασθένειων είναι πολυ μεγάλες. Πολλοί προβλέπουν οτι σε 10-15 χρόνια θα υπάρχουν εξατομικευμένα φάρμακα με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ακόμη περισσότερο προβλέπουν οτι οι γιατροί θα έχουν την δυνατότητα αναγέννησης τμημάτων του ανθρωπίνου σώματος, καθώσ και την ικανότητα πρόληψης της νόσου.

Ο Francis Collins, διευθυντής της the Human Genome Project δήλωσε οτι είναι δύσκολο σήμερα να αντιληφθούμε την σημασία της ανάγνωσης του ‘βιβλίου οδηγιών’ του οργανισμού μας. ‘Σύντομα θα δούμε αποτελεσματικά φάρμακα κατά του διαβήτη, κατά της καρδιακής νόσου, της σχιζοφρένειας και άλλων νόσων που έχουν γενετική συμμετοχή’ σύμπλήρωσε.
Ο Craig Venter, που διευθύνει την Celera δήλωσε οτι το επόμενο βήμα είναι η ‘φάση της ερμηνείας των αποτελεσμάτων’.

Το ανθρώπινο DNA αποτελείται απο περίπου 80000 γονίδια που απαρτίζονται απο διαφορετικούς συνδυασμούς τεσσάρων βάσεων της αδενίνης, της θυμίνης, της γουανίνης και της κυτοσίνης. Ένα τυπικό γονίδιο αποτελείται απο πολλές χιλιάδες τέτοιες βάσεις. Τώρα που κώδικας θα είναι γνωστός οι επιστήμονες θα αναζητούν γενετικές παραλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν πολλές νόσους.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.