Καμπή στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος

Καμπή στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματοςΔύο ερευνητικές ομάδες ανεξάρτητες η μία απο την άλλη, αναμένονται να ανακοινώσουν σήμερα σημαντικό βήμα για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αλλάξει ριζικά την άσκηση της ιατρικής, ανοίγωντας το δρόμο για νέα φάρμακα και νέες θεραπευτικές τεχνικές.

Καμπή στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματοςΣυγκεκριμένα οι εταιρίες The Human Genome Project και Celera Genomics έχουν οργανώσει κοινή συνέντευξη τύπου στην Ουάσινγκτον για το θέμα ενώ αναμένεται οτι για το ίδιο θέμα θα μιλήσει ο πρόεδρος Κλίντον περίπου στις 17.00 ωρα Ελλάδος απο το Λευκό Οίκο.
Η προσπάθεια για την αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος ξεκίνησε πριν 10 χρόνια και αποτελεί μεγάλη έκπληξη η ταχύτητα με την οποία φαίνεται να διεκπεραιώθηκε το έργο. Η εταιρία Human Genome Project υποστηρίζεται κυρίως απο το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και την εταιρία Wellcome Trust ενώ η Celera Genomics είναι ιδιωτική.

Οι ελπίδες που προκαλεί αυτή η εξέλιξη, όσον αφορά την καταπολέμηση ανίατων ασθένειων είναι πολυ μεγάλες. Πολλοί προβλέπουν οτι σε 10-15 χρόνια θα υπάρχουν εξατομικευμένα φάρμακα με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ακόμη περισσότερο προβλέπουν οτι οι γιατροί θα έχουν την δυνατότητα αναγέννησης τμημάτων του ανθρωπίνου σώματος, καθώσ και την ικανότητα πρόληψης της νόσου.

Ο Francis Collins, διευθυντής της the Human Genome Project δήλωσε οτι είναι δύσκολο σήμερα να αντιληφθούμε την σημασία της ανάγνωσης του ‘βιβλίου οδηγιών’ του οργανισμού μας. ‘Σύντομα θα δούμε αποτελεσματικά φάρμακα κατά του διαβήτη, κατά της καρδιακής νόσου, της σχιζοφρένειας και άλλων νόσων που έχουν γενετική συμμετοχή’ σύμπλήρωσε.
Ο Craig Venter, που διευθύνει την Celera δήλωσε οτι το επόμενο βήμα είναι η ‘φάση της ερμηνείας των αποτελεσμάτων’.

Το ανθρώπινο DNA αποτελείται απο περίπου 80000 γονίδια που απαρτίζονται απο διαφορετικούς συνδυασμούς τεσσάρων βάσεων της αδενίνης, της θυμίνης, της γουανίνης και της κυτοσίνης. Ένα τυπικό γονίδιο αποτελείται απο πολλές χιλιάδες τέτοιες βάσεις. Τώρα που κώδικας θα είναι γνωστός οι επιστήμονες θα αναζητούν γενετικές παραλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν πολλές νόσους.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση