Αυξάνει η θνητότητα απο το κακόηθες μελάνωμα

Η χρήση αντηλιακού για τον περιορισμό της βλαπτικής επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας είναι πιό απαραίτητη απο ποτέ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Στο τελευταίο τεύχος του Journal of the National Cancer Institute (2000;92:811-818) καταγράφεται μια μεγάλη αύξηση των περιστατικών με μελάνωμα ιδιαίτερα στους ανθρώπους με ανοιχτά δέρματα την τελευταία δεκαετία.

Το μελάνωμα είναι ενα εξαιρετικά επιθετικό νεόπλασμα που προκαλείται απο τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων, δηλαδή των κυττάρων που εκκρίνουν μελανίνη.
Αυτά τα κύτταρα εκκρίνουν μελανίνη όταν διεγείρωνται απο τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και ετσι ‘μαυρίζουμε’. Κάποια φορά όμως η διέγερση αυτή τους οδηγεί σε απόλυτα αναρχική συμπεριφορά δηλαδή την εκδήλωση νεοπλασίας.

Ο Ahmedin Jemal και οι συνεργάτες του διεπίστωσαν οτι η αύξηση σε απόλυτους αριθμούς της νόσου ωφείλεται κυρίως στο ανδρικό φύλο. Αντίθετα ο επιπολασμός της νόσου στο γυναικείο φύλο παραμένει σταθερός.

Οι ερευνητές πιστεύουν οτι αυτό είναι αποτέλεσμα της πλημελούς ενημέρωσης που έχουν οι άνδρες για το μελάνωμα, της αποφυγής αντηλιακών καθώς και της ψευδαίσθησης ευεξίας που έχουν. Πρόσθετος λόγος είναι η καθυστερημένη ανιχνευση των μελανωμάτων απο τους άνδρες με αποτέλεσμα αυτό να έχει δώσει συχνα μεταστάσεις και κατά συνέπεια η θνητότητα του να είναι υψηλή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση