Υπολογισμος

Για να υπολογίσετε το BMI σας κάνετε click εδώ.

Τι είναι ο Δείκτης μάζας σώματος (BMI)


Το BMI (body mass index) ή Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι ένας εύκολος και αντικειμενικός τρόπος να υπολογίσει κανείς αν είναι παχύσαρκος ή όχι.

Το BMI είναι ίσως ο ιδανικός τρόπος να διαχωρίσει κανείς την παχυσαρκία από το αυξημένο σωματικό βάρος (υπέρβαρο άτομο). Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο (και όχι μόνο), ενώ το αυξημένο σωματικό βάρος δεν ενοχοποιείται στον ίδιο βαθμό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια οτι θα πρέπει να εφησυχάζει το άτομο που είναι υπέρβαρο. Η προσπάθεια για μείωση του σωματικού βάρους και αλλαγή των συνηθειών διατροφής θα πρέπει να αποτελεί άμεσο στόχο.

Το BMI υπολογίζεται σαν το πηλίκο του σωματικού βάρους (σε κιλά) προς το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Έτσι, αν ένα άτομο έχει βάρος 80 κιλά και ύψος 1 μέτρο και 80 εκατοστά, τότε το BMI του είναι:

80/1,802 δηλαδή 80/3,24 δηλαδή 24,69 ή πιο απλά 25 kg/m2

Η αξιολόγηση του BMI έχει ως εξής (τα όρια έχουν ελαφρώς απλοποιηθεί για λόγους ευκολίας):

Κατηγορία ΒΜΙ
Κάτω του φυσιολογικού μικρότερο από 20
Φυσιολογικό βάρος από 20 έως 25
Υπέρβαρο άτομο από 25 έως 30
Παχύσαρκο άτομο από 30 έως 40
Υπερβολικά παχύσαρκο άτομο 40 ή μεγαλύτερο

Η τιμή του BMI θεωρείται γενικώς ανεξάρτητη από την ηλικία. Ορισμένοι προτείνουν ελαφρώς μικρότερες τιμές για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για τη χρήση του. Έτσι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη (υπάρχουν ειδικοί πίνακες), εγκύους και σωματώδεις αθλητές.

Copyright 1997 - 2024 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.