μυς πλατης ανατομια | μπουγιουκας καρδιοχειρουργος | ποσο ευκολη είναι η μεταδοση hiv με στοματικο

Εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας

Το αιδοίο αποτελεί το σύνολο των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας.

Στοιχεία ανατομίας

Το αιδοίο αποτελεί το σύνολο των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας και είναι ένα σφηνοειδές έπαρμα ανάμεσα στις ρίζες των μηρών. Το αιδοίο όταν η γυναίκα είναι σε όρθια θέση δεν φαίνεται, εκτός από το εφήβαιο, το οποίο προέχει μπροστά από την ηβική σύμφυση. Το αιδοίο εμφανίζει στο μέσο μια επιμήκη σχισμή, την αιδοιϊκή, η οποία οδηγεί σε ευρεία κατάδυση, τον πρόδομο του κόλπου.

Στην εικόνα παρατηρούνται:

ΕΦΗΒΑΙΟ
Το εφήβαιο, το οποίο αποτελεί τρίγωνο και υποστρόγγυλο τριχωτό έπαρμα του δέρματος, που βρίσκεται μπροστά από την ηβική σύμφυση.

ΜΕΓΑΛΑ ΧΕΙΛΗ ΤΟΥ ΑΙΔΟΙΟΥ
Τα μεγάλα χείλη του αιδοίου, τα οποία αποτελούν δύο επιμήκεις και λιποειδείς πτυχές του δέρματος, αρχίζουν από το εφήβαιο και φέρονται προς τα κάτω και πίσω και αφορίζουν ανάμεσα τους την αιδοιική σχισμή.

ΜΙΚΡΑ ΧΕΙΛΗ ΤΟΥ ΑΙΔΟΙΟΥ
Τα μικρά χείλη του αιδοίου, τα οποία είναι λεπτές πτυχές του δέρματος και έχουν όψη και σύσταση βλεννγόνου και βρίσκονται προς τα έσω από τα μεγάλα χείλη και αφορίζουν δεξιά και αριστερά τον πρόδομο του κόλπο.

ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΑ
Η κλειτορίδα αντιστοιχεί στο ανδρικό πέος αλλά αποτελείται μόνο από τα δύο σηραγγώδη σώματα της κλειτορίδας. Το μήκος της είναι συνήθως 5-6 cm και αποτελείται από στυτικό ιστό.

ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΣ ΥΜΕΝΑΣ
Ο παρθενικός υμένας, είναι ένα ινώδες πέταλο, που στενεύει το στόμιο του κόλπου από την οπίσθια και τις πλάγιες επιφάνειες. Μπορεί να έχει διάφορες μορφές, οπότε και χαρακτηρίζεται ανάλογα. Ο παρθενικός υμένας συνήθως ρύγνηται κατά την πρώτη συνουσία.

ΠΡΟΔΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Ο πρόδομος του κόλπου, αποτελεί κατάδυση του αιδοίου σε σχήμα βάρκας και στο πυθμένα του εκβάλλουν από μπροστά η ουρήθρα και ο κόλπος. Οι βολβοί του προδόμου κατά τη γενετήσια διέγερση γεμίζουν από αίμα, διογκώνονται και έτσι στενεύουν το στόμιο του κόλπου. Οι μεγάλοι αδένες του προδόμου, που ονομάζονται βαρθολίνειοι, εκκρίνουν κατά την συνουσία ένα βλεννώδες έκκριμα που χρησιμεύει για να υγραίνει τον πρόδομο του κόλπου, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο του πέους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.