παχος ενδομητριου | κυτταρομεγαλοιος cmv igg | lpa τιμες | εμβολιο mmr τιμη | κολικοσ εντερου

ΙΝΚΑ: Kόψτε το Γόρδιο Δεσμό των επιβαλλομένων γευστικών προτύπωνTο INKA, με πρόταση την οποία υπέβαλλε στο Σύνδεσμο Eλληνικών Bιομηχανιών Tροφίμων, σε Eπιμελητήρια, στις Oμοσπονδίες Zαχαροπλαστών και Eστιατόρων (OZE, ΠOEΣE), κ.α., προτείνει τον περιορισμό κατά 10% των δοσολογιών αλατιού ή ζάχαρης, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή-παρασκευή τροφίμων.
H πρόταση αυτή στοχεύει στον περιορισμό των επιπτώσεων των παραπάνω ουσιών στη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα στα παιδιά και τους νέους.
Oι επιχειρήσεις, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, εκτός από τον περιορισμό του κόστους παραγωγής, θα έχουν και επικοινωνιακά πλεονεκτήματα, χρησιμοποιώντας το παραπάνω σήμα στις συσκευασίες, διαφημίσεις, βιτρίνες, κ.λπ.

Προσθετικά: κατοχικό σύνδρομο ή υποταγή στον ιμπεριαλισμό της γεύσης;

Το ΙΝΚΑ και η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών-BEUC, καλωσορίζουν το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προσθετικά τροφίμων. Μόνο η εναρμόνιση της σχετικής νομοθεσίας θα εξασφαλίσει τη σωστή ενημέρωση των ευρωπαίων καταναλωτών και το δικαίωμά τους να επιλέγουν τι είδους τρόφιμα θέλουν να καταναλώνουν.
Στην Ευρωπαϊκή αγορά κυκλοφορεί ένας μεγάλος αριθμός τροφίμων στα οποία έχουν προστεθεί θρεπτικές μικρο-ουσίες (π.χ. βιταμίνες, άλατα κ.α.). Αρχικώς, η ενίσχυση των τροφίμων με θρεπτικές ουσίες γινόταν για να αντιμετωπιστεί μια συγκεκριμένη έλλειψη σε κάποια θρεπτικά συστατικά που είχε διαπιστωθεί σε τμήμα πληθυσμού ή σε ολόκληρο τον πληθυσμό μιας χώρας.
Σήμερα, οι ανάγκες του μάρκετινγκ παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στην απόφαση να ενισχυθούν κάποια τρόφιμα. Η ενίσχυση με θρεπτικές μικρο-ουσίες γίνεται πια αδιακρίτως, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κάποια έλλειψη βιταμινών ή άλλων απαραίτητων στοιχείων στον οργανισμό του πληθυσμού-στόχου.

Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν οι πιο αυστηροί κανόνες στην ενίσχυση των τροφίμων:

- η ενίσχυση δεν θα πρέπει να ενθαρρύνει κακές διατροφικές συνήθειες, επομένως να μην επιτρέπεται η ενίσχυση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
- να οριστούν όρια ανώτερης περιεκτικότητας σε βιταμίνες και άλατα και να περιλαμβάνονται όλες οι πηγές λήψης, δηλαδή και οι ενισχυμένες τροφές.
- να καθοριστούν κριτήρια αγνότητας και ποιότητας
- η ενημέρωση πριν την εισαγωγή των ενισχυμένων τροφίμων στην αγορά να είναι υποχρεωτική ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικά η επίδρασή τους.
- κανόνες για πλήρη και σαφή σήμανση ώστε οι καταναλωτές να πληροφορούνται σωστά για τη θρεπτική αξία και τους ισχυρισμούς των τροφίμων αυτών.
- η νομοθεσία για τους γενικούς τροφικούς ισχυρισμούς να περιλαμβάνει και να ελέγχει και την ενίσχυση των τροφίμων.
- Οι ισχυρισμοί που αναφέρονται στις συσκευασίες των ενισχυμένων τροφίμων δεν πρέπει να υπονοούν ότι τα τρόφιμα αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
- η προώθηση των ενισχυμένων τροφίμων δεν πρέπει να εφαρμόζει αρνητική διάκριση σε βάρος των τροφών που περιέχουν φυσικά κάποιες βιταμίνες ή άλατα. Για παράδειγμα, ένα προϊόν δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τον ισχυρισμό ότι περιέχει 20% ασβέστιο παραπάνω από το γάλα, το οποίο όχι μόνο περιέχει φυσικά ασβέστιο αλλά παρέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2018 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.