Σκληρότερα μέτρα για το δουλεμπόριο του σεξ

Σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την σεξουαλική και οικονομική τους εκμετάλλευση προβλέπει σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για ψήφιση στη Βουλή. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν σκληρότερες ποινές για τη σεξουαλική εκμετάλλευση όχι μόνο γυναικών και ανηλίκων αλλά γενικότερα για την εμπορία ανθρώπων σε ένα πλέγμα όπως είναι η διαφθορά, η πλαστογραφία η υφαρπαγή ψευδών βεβαιώσεων, οι εκβιάσεις, οι διακινήσεις όπλων και ναρκωτικών αλλά και η νομιμοποίηση μαύρου χρήματος.

Στοιχεία για το νομοσχέδιο ανακοινώθηκαν σήμερα και υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα που αποτελεί πρώτο σταθμό εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την Ανατολή εισήλθαν την τελευταία 10ετία 80.000 γυναίκες και παιδιά, που εντάχθηκαν στην πορνεία. Τα κέρδη από τις δραστηριότητες αυτές υπολογίζονται στο ποσό των 2,7 τρισεκατομμυρίων δραχμών.

Οπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση πήρε μορφή σύγχρονου δουλεμπορίου που εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Το δουλεμπόριο αυτής της μορφής παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στην Ελλάδα η οποία είναι χώρα από την οποία όχι μόνο περνούν γυναίκες, άνδρες και ανήλικοι θύματα του δουλεμπορίου αλλά και διαμένουν μόνιμα και παράνομα.

Στους χώρους στους οποίους διαμένουν οι αλλοδαπές, οι συνθήκες που επικρατούν είναι απάνθρωπες και το σύνολο των θυμάτων του δουλεμπορίου ζουν κάτω από καθεστώς βίας. Συμπτωματικά μάλιστα το νομοσχέδιο ανακοινώθηκε την ημέρα που έγινε γνωστή η δολοφονία 22χρονης από την Μολδαβία από Ελληνα πλοιοκτήτη σε ξενοδοχείο. Η 22χρονη ήταν θύμα κυκλώματος δουλεμπορίας.

Οπως είπε σε ομιλία του ο κ. Λάζος ειδικός επιστήμονας και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για το θέμα αυτό, το εμπόριο ανθρώπων με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση (traffiching) έχει λάβει γιγαντιαίες διαστάσεις μετά το 1980 και ιδιαίτερα μετά το 1990. Η Γιούνισεφ εκτιμά ότι κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο παιδιά προωθούνται στην πορνεία ενώ μόνο εντός στο 2000 προωθήθηκαν με τη βία ή με την εξαπάτηση στην πορνεία περίπου 700.000 γυναίκες από την Ανατολική ή την Κεντρική Ευρώπη. Οπως είπε ο κ. Λάζος που έδωσε σχετικά στοιχεία και στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, περίπου, 300.000 γυναίκες διακινούνται κάθε χρόνο από τις περιοχές αυτές και εξωθούνται στην πορνεία.

Για να αντιμετωπισθεί η γιγαντιαία αύξηση στη δραστηριότητα των κυκλωμάτων δουλεμπορίου το νομοσχέδιο προβλέπει πολύ σκληρότερες ποινές κάθειρξης που φτάνουν μέχρι τα ισόβια.

Ο βιασμός που συνοδεύεται από το θάνατο του θύματος τιμωρείται αποκλειστικά με ισόβια κάθειρξη. Οσοι διαπράττουν το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια δεν θα τιμωρούνται πλέον μετά από έγκληση των γονέων ή κηδεμόνων αλλά αυτεπάγγελτα και σε βαθμό κακουργήματος.
Διευρύνεται η έννοια της πορνογραφίας και ιδιαίτερα της συμμετοχής ανηλίκων και οι ποινές γίνονται πολύ σκληρότερες.

Καταργείται το αξιόποινο της ασέλγειας παρά φύση της κατ’ επάγγελμα ή από κερδοσκοπία ασκούμενης μαστροπείας και της εκμετάλλευσης πόρνης είτε διότι αντιμετωπίζεται από άλλες διατάξεις αυστηρότερα είτε διότι δεν προστατεύεται κανένα έννομο αγαθό όπως στην περίπτωση της εκμετάλλευσης πόρνης.

Κακούργημα θα είναι πλέον η εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής ανθρώπων και διακεκριμένη περίπτωση που τιμωρείται αυστηρότερα είναι η εκμετάλλευση ανηλίκων από άτομα που εξαναγκάζουν τα θύματα ή εκμεταλλεύονται την ευάλωτη θέση τους όπως συμβαίνει με τα ανήλικα ή με τις γυναίκες που κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες βίας. Η μαστροπεία με το νομοσχέδιο θα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος ενώ στην έννοια της πορνογραφίας δεν θα υπάγονται τα έργα τέχνης και η επιστήμη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης σημαντικές διατάξεις για αρωγή σε θύματα δουλεμπορίου. Η αρωγή περιλαμβάνει τον επαναπατρισμό των θυμάτων. Στις περιπτώσεις που τα θύματα για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους και θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα το αίτημά τους θα εξετάζεται από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας με σκοπό την προσωρινή διαμονή τους μέχρι να γίνει δυνατός ο επαναπατρισμός. Στην αρωγή περιλαμβάνεται πρόνοια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομική αρωγή και ειδικά προγράμματα για ανηλίκους.

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα