Εμπόριο της παιδικής αθωότητας από την Ανατολική Ευρώπη

Καθημερινή πραγματικότητα αποτελεί πλέον η λαθραία διακίνηση παιδιών από την Ανατολική στη Δυτική Ευρώπη με σκοπό την εκπόρνευσή τους, με έναν συγκλονιστικό αριθμό παιδιών να πωλούνται ετησίως σε δίκτυα που τα εκμεταλλεύονται σεξουαλικώς, καταγγέλλει σήμερα μια από τις συντάκτριες της έκθεσης “Λαθραία Διακίνηση Παιδιών για Σεξουαλικούς Σκοπούς από την Ανατολική στη Δυτική Ευρώπη”.

Η έκθεση αυτή, η οποία εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σκιαγραφεί μια μουντή εικόνα ενός ανελέητου εμπορίου παιδιών από σχεδόν κάθε χώρα της ανατολικής Ευρώπης προς οκτώ χώρες “παραλήπτες”–τη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Φιλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία.

Οι συζητήσεις που έγιναν με κοινωνικούς λειτουργούς, αστυνομικούς, δικαστικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους αποκάλυψαν ένα τεράστιο δίκτυο λαθραίας διακίνησης παιδιών από την ανατολική Ευρώπη.

Θύματα του δικτύου αυτού είναι ανήλικοι, κυρίως ηλικίας από 15 ως 18 ετών, οι οποίοι πέφτουν θύματα απαγωγής, αποπλανώνται και μεταφέρονται λαθραία από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης για να πωληθούν στη δυτική Ευρώπη σε δίκτυα που τους εξωθούν στην πορνεία. Τα περισσότερα θύματα είναι κορίτσια, αν και υπάρχει και ένας μικρός αριθμός αγοριών.

Το πρόβλημα δείχνει να χειροτερεύει, επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία παραδόθηκε αργά χθες στον κ. Μαρκ Φερβίλγκεν πρόεδρο της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Παγκόσμια Διάσκεψη κατά της λαθραίας διακίνησης παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς που διεξάγεται στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και θα ολοκληρωθεί αύριο.

Στη διάσκεψη αυτή που διεξάγεται κοντά στο Τόκιο μετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων, υπηρεσιών του ΟΗΕ και αξιωματούχοι για την επιβολή του νόμου από 138 χώρες με στόχο το σχεδιασμό μιας παγκόσμιας και συντονισμένης επίθεσης στο ραγδαία αυξανόμενο εμπόριο παιδιών με στόχο την σεξουαλική εκμετάλλευσή τους, το οποίο ο ΟΗΕ έχει αποκαλέσει σύγχρονη μορφή δουλείας.

Η έρευνα αυτή, που έγινε από τις οργανώσεις “Διεθνής Αμυνα για τα Παιδιά και “Τέλος στην Παιδική Πορνεία, την Παιδική Πορνογραφία” και “Λαθραία Διακίνηση Παιδιών για Σεξουαλικούς Σκοπούς” έδειξε ότι οι νόμοι που ισχύουν στις οκτώ δυτικοευρωπαϊκές χώρες που αναφέρονται ανωτέρω είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα στις διαστάσεις που έχει λάβει.

Οι οργανώσεις αυτές ζητούν μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών και υιοθέτηση ειδικών μηχανισμών για τη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τις αρχές για τη μετανάστευση, ώστε να μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να αναλαμβάνουν

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα