παγκρεας | διαφορες ρηξης μητρας- κεντρικης αποκολησης | κολποκοιλιακος αποκλεισμος | απονεύρωση τιμές

Οσοι ξαναρχίζουν το κάπνισμα κινδυνεύουν περισσότεροΑν ο πειρασμός να ανάψετε ένα τσιγάρο μετά από χρόνια γίνεται μέρα με την μέρα όλο και μεγαλύτερος, η είδηση ότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία των πρώην καπνιστών που ξαναρχίζουν το κάπνισμα είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με τους καπνιστές που δεν το έχουν διακόψει, ίσως σας αποτρέψει να το κάνετε. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα δεκαετούς έρευνας Σουηδών επιστημόνων, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο 11ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρίας, στο Βερολίνο. Στην έρευνα, το ευρύτερο αντικείμενο της οποίας είναι η μελέτη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, συμμετείχαν 1.116 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 35-68 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες.

Η πρώτη ομάδα περιελάμβανε τους μη καπνιστές, η δεύτερη τους πρώην καπνιστές που είχαν διακόψει δέκα χρόνια πριν από την έναρξη της έρευνας, η τρίτη καπνιστές που διέκοψαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, η τέταρτη τους πρώην καπνιστές που ξανάρχισαν κατά τη διάρκεια της έρευνας και η πέμπτη τους καπνιστές που δε διέκοψαν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι μη καπνιστές παρουσίασαν τη μικρότερη ελάττωση των αναπνευστικών εφεδρειών (δηλαδή τη δυνατότητα των πνευμόνων να ανταποκρίνονται σε αυξημένες απαιτήσεις) κατά τη δεκαετή περίοδο της παρακολούθησης, ενώ ανάμεσα στους καπνιστές, τη μεγαλύτερη ελάττωση παρουσίασαν οι καπνιστές που διέκοψαν και στη συνέχεια ξανάρχισαν το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ό,τι οι πνεύμονες, στα άτομα που διακόπτουν το κάπνισμα, χάνουν μέρος των μηχανισμών άμυνας που αναπτύσσουν ενάντια στις ουσίες του καπνού, με αποτέλεσμα όταν ξαναρχίζουν το κάπνισμα, να είναι πιο "ευάλωτοι¨ στον καπνό.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τελικά είναι προτιμότερο να μην σταματά κάποιος το κάπνισμα, αλλά να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να το σταματήσει και να μην το ξαναρχίσει.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2018 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.