Το προφίλ της κακοποιημένης γυναίκας στην Ελλάδα

Το προφίλ της κακοποιημένης γυναίκας στην ΕλλάδαΟι γυναίκες ηλικίας 30 έως 39 ετών που ζουν στην επαρχία είναι κυρίως τα θύματα βίας από το σύζυγο ή το σύντροφό τους, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων ( ΚΕΠΠΑ), τα οποία ανακοινώθηκαν στη διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου: “Βία ανάμεσα στους ερωτικούς συντρόφους” που πραγματοποιήθηκε 18-19/09/2001 στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κίνδυνος κακοποίησης μεταξύ των Ελληνίδων και γυναικών άλλης εθνικότητας που κατοικούν στην Ελλάδα είναι σχεδόν ίδιος, ενώ τα θύματα προσέρχονται συνήθως μόνα τους στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, παρουσιάζοντας πολλαπλές κακώσεις ιδίως στο κεφάλι και στο πρόσωπο.

Tο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων (ΚΕΠΠΑ), εδρεύει στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύνεται από τους Δημήτριο Τριχόπουλο, Καθηγητή-Ακαδημαικό και την Ελένη Πετρίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.

Η έρευνα του ΚΕΠΠΑ, που πραγματοποιήθηκε από τους γιατρούς Ξ. Δεδούκου και D. Alexe αποκαλύπτει ότι το πρόβλημα της βίας μεταξύ των συζύγων και συντρόφων είναι ασφαλώς υπαρκτό και στη χώρα μας και σε ένα βαθμό μπορεί να εκφραστεί από το σύστημα καταγραφής ατυχημάτων Εξωτερικών Ιατρείων.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάζουν ένα μόνο ποσοστό του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος αν αναλογιστεί κανείς τους περιορισμούς που υπάρχουν για την ανίχνευση των περιστατικών κακοποίησης μεταξύ συντρόφων στα κέντρα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της έρευνας, αυτή τη στιγμή υπάρχει σαφής αδυναμία αιτιολογικής σύνδεσης των τραυματισμών που αντιμετωπίζονται στα Ε.Ι., με τη βίαιη συμπεριφορά συντρόφων και συζύγων.

Στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου και της πληθώρας των περιστατικών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, συχνά οι προτεραιότητες περιορίζονται στην παροχή της ιατρικής φροντίδας και δεν επεκτείνονται στη διερεύνηση των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν στον τραυματισμό.

Είναι δεδομένη η διστακτικότητα των θυμάτων να δηλώσουν στο περιβάλλον των Ε.Ι. ότι προηγήθηκε επεισόδιο βίας με το σύζυγο ή το σύντροφο τους.

Από την άλλη πλευρά, ο ρόλος των λειτουργών υγείας είναι συχνά δυσχερής αφού συχνά, ακόμα και σε περιπτώσεις που η υποψία της κακοποίησης τίθεται ισχυρά, διστάζουν να ανιχνεύσουν την πραγματική αιτία του προβλήματος αισθανόμενοι ότι η προσέγγιση τους μπορεί να θεωρηθεί προσβλητική.

Γνωρίζοντας τις αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος και αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη σημασία της διερεύνησης του πολυδιάστατου προβλήματος της βίας μεταξύ συζύγων και συντρόφων, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πήρε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας και Ελέγχου Τραύματος του Πανεπιστημίου του Harvard, της ανάπτυξης μιας μεθόδου ανίχνευσης περιστατικών βίας μεταξύ συζύγων και συντρόφων, η οποία θα βασίζεται σε ειδικά ερωτηματολόγια, με στόχο την ανίχνευση θυμάτων κακοποίησης από συζύγους ή συντρόφους τόσο μεταξύ των γυναικών όσο και μεταξύ των ανδρών, δεδομένης της ύπαρξης του φαινομένου ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, ηλικία και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα