ασκησεις για ενδυναμωση ραχιαιων | Αντρεας Τσουρουκτσογλου | φλεβοκομβική ταχυκαρδία

Τα ατυχήματα πρώτη αιτία θανάτου μέχρι τα 40Τα ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες κάτω των 40 ετών, ενώ αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στο σύνολο του πληθυσμού. Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των ατυχημάτων είναι ανυπολόγιστες. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος, συμβαίνουν κάθε χρόνο περίπου 24.000 ατυχήματα (τροχαία, εργατικά, τυχαία, καθώς και πράξεις βίας), που έχουν σαν αποτέλεσμα 2.500 νεκρούς και 32.000 τραυματίες, από τους οποίους οι 4.500 σε σοβαρή κατάσταση. Το ετήσιο οικονομικό κόστος των ατυχημάτων στη χώρα μας έχει υπολογιστεί ότι φθάνει τα 115 δισεκατομμύρια δραχμές. Την τελευταία δεκαετία έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως 20 εκατομμύρια άνθρωποι και επιπλέον σε κάθε θάνατο αντιστοιχούν και τέσσερις βαριά τραυματίες.

Η Ελληνική Εταιρεία Τραύματος σε συνεργασία με την Α' Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Τραύματος διοργανώνει συνέδριο με θέμα το 'Τραύμα στη νέα χιλιετία', με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων, την εκτίμηση της διεθνούς εμπειρίας πάνω στα διάφορα προβλήματα και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε με την ευκαιρία του συνεδρίου, αναφέρθηκε ότι το 30% των θανάτων συμβαίνει μέσα στις επόμενες δύο ώρες από τον τραυματισμό, όπου συνήθως ο πολυτραυματίας, βρίσκεται στο δρόμο ή κατά τη διακομιδή ή στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και συνήθως οφείλεται σε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή σε αιμορραγία κάποιου κοιλιακού οργάνου ή αιμοφόρων αγγείων.

Τέλος το 20% των θανάτων επισυμβαίνει κατά τη διάρκεια της μετέπειτα νοσηλείας των τραυματιών σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες λόγω κυρίως (το 78% των περιπτώσεων) σήψης και δυσλειτουργίας οργάνων πολλών συστημάτων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις θανάτους, κυρίως κατά το πρώτο δίωρο, θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί. Στις χώρες με σύγχρονο σύστημα αντιμετώπισης των πολυτραυματιών, έπεσε θεαματικά το ποσοστό των θανάτων των πρώτων ωρών, με την ταχύτατη και αποτελεσματική αντιμετώπιση στον τόπο του ατυχήματος και την αστραπιαία μεταφορά, με ελικόπτερα, σε ειδικά κέντρα, που είναι χωροταξικώς κατανεμημένα.

Τα συγκεκριμένα κέντρα έχουν γιατρούς όλων των ειδικοτήτων σε οριζόντια ανάπτυξη, με ενιαία διεύθυνση. Η αντιμετώπιση του πολυτραυματία γίνεται με πρωτόκολλα, που καθορίζουν τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενέργειες.

Στην Ελλάδα μπροστά στα τραγικά δεδομένα, που προαναφέρονται, και παρά την τεχνολογική επανάσταση, αυτά που έχουν γίνει είναι πολύ λίγα μπροστά σε αυτά που πρέπει και μπορούν να γίνουν.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2018 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.