εφηβοι και γυμναστικη | πονος ωμου τη νυχτα που κοιμαμαι | σκωληκοειδίτιδα | πότε κάνω αντιτετανικό ορό

Πώς προκαλούνται οι μεταστάσεις - νέα δεδομέναΠολλές φορές τίθεται το ερώτημα, με ποιόν τρόπο τα καρκινικά κύτταρα που αποσπώνται από έναν όγκο, καταφέρνουν να εγκατασταθούν και να αρχίσουν να αναπτύσσονται σε άλλους ιστούς. Η διαδικασία αυτή, που είναι γνωστή ως μετάσταση καθιστά πολύ δυσκολότερη την αντιμετώπιση της νόσου. Σύμφωνα με τον Dr Daniel Hammer, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, έχει εντοπιστεί με ακρίβεια ο μηχανισμός ο οποίος ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα που κινούνται μέσα στα αγγεία, ακολουθώντας τη ροή του αίματος, 'επιλέγουν' το σημείο από το οποίο θα εξέλθουν. Η ίδια διαδικασία είναι πολύ σημαντική και για τα υγιή κύτταρα, αφού και το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στην εισβολή ενός βλαβερού μικροοργανισμού, με τον ίδιο τρόπο.

Συγκεκριμένα, στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων υπάρχουν ειδικά μόρια, τα οποία καθορίζουν πότε το κύτταρο θα εγκαταλείψει την κυκλοφορία του αίματος. Καθώς τα κύτταρα παρασύρονται από τη ροή του αίματος, τα μόρια αυτά συνδέονται με υποδοχείς οι οποίοι βρίσκονται στα τοιχώματα των φλεβών, όπου και η ροή του αίματος έχει μικρότερη ταχύτητα. Στη συνέχεια, τα καρκινικά κύτταρα είτε αποδεσμεύονται από τον υποδοχέα, συνεχίζοντας το ταξίδι τους, είτε συνδέονται με τον υποδοχέα και περνούν διαμέσου του τοιχώματος των φλεβών, στους γύρω ιστούς. Για την επίτευξη της εξόδου των καρκινικών κυττάρων είναι απαραίτητη η κατάλληλη σύνδεση, αφού αν η σύνδεση είναι ασθενής το καρκινικό κύτταρο αποσπάται από τον υποδοχέα, ενώ αν είναι πολύ ισχυρή το καρκινικό κύτταρα δεν μπορεί να αποσπασθεί ποτέ από τον υποδοχέα.

Ο συνδυασμός αυτός μεταξύ του ειδικού μορίου των καρκινικών κυττάρων και του υποδοχέα στο τοίχωμα των φλεβών, καθορίζει το σημείο, όπου θα προσκολληθεί ένα καρκινικό κύτταρο, δημιουργώντας ένα μεταστατικό όγκο στους γύρω ιστούς. Στα παραπάνω προστίθεται και η δήλωση εκπροσώπου του Imperial Cancer Research Fund της Βρετανίας, ιδρύματος που ασχολείται με την ανακάλυψη του ακριβούς μηχανισμού της εξάπλωσης του καρκίνου, σύμφωνα με την οποία φαίνεται ότι ο Hammer βρήκε έναν τρόπο ο οποίος θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει την εξήγηση του φαινομένου των μεταστάσεων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2018 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.