ηπατιτιδα συμπτωματα τρανσαμινασες | περιαρθριτιδα | Παλμοι 40 | που ειναι οι νεφροι εικονες

Βιασμός


Άλλες ονομασίες

Rape

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ο βιασμός αφορά στη τέλεση σεξουαλικής επαφής χωρίς την συναίνεση του συντρόφου. Βιασμό υφίστανται και οι άνδρες και οι γυναίκες αλλά τα ποσοστά δείχνουν ότι στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες είναι τα θύματα.

Κατηγορίες

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες βιασμού. Ο βιασμός δύναμης, όπου ο βιαστής αισθανόμενος ανεπαρκής στις διαπροσωπικές σχέσεις ακινητοποιεί το θύμα του με την απειλή φυσικής βίας. Ο βιασμός θυμού, όπου ο βιαστής θέλει να εκδικηθεί τις γυναίκες γενικά και να εκφράσει την οργή του μέσω της σωματικής και προφορικής κακοποίησής τους ενώ δείχνει να μην κερδίζει σεξουαλική ικανοποίηση από τον βιασμό. Τέλος, ο σαδιστικός βιασμός, όπου ο βιαστής συνδυάζει την σεξουαλική ικανοποίηση και την επιθετικότητα εστιάζοντας στην οδύνη του θύματος.

Χαρακτηριστικά

Ο βιασμός μπορεί να αφορά ένα άγνωστο θύμα, να συμβεί στις πρώτες μέρες της γνωριμίας, ή και αργότερα. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τα αίτια του βιασμού κατά τη γνωριμία, δηλαδή κατά τις πρώτες μέρες της σχέσης. Ενδεχομένως ο άντρας βγαίνει εξαρχής και κάνει παρέα με τη γυναίκα με την a priori προοπτική κακοποίησης. Συναντιέται απλώς μερικές φορές με μια γυναίκα και στη συνέχεια πιστεύει ότι εκείνη είναι «σεξουαλικά προσβάσιμη». Ίσως ο βιασμός να είναι αποτέλεσμα λανθασμένων αντιλήψεων και έλλειψης σεξουαλικής επικοινωνίας μεταξύ της γυναίκας και του άντρα. Μπορεί κάποιος να παρερμηνεύσει τη φιλική εγκάρδια συμπεριφορά της γυναίκας που συνοδεύει και να την εκλάβει σαν σημάδι σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Εάν η γυναίκα αντισταθεί στις σεξουαλικές του προθέσεις, είναι πιθανόν η άρνηση της αυτή να ερμηνευτεί σαν συγκατάθεση και έτσι να πιεστεί να κάνει έρωτα. Τότε, αυτός ονομάζει το περιστατικό «αποπλάνηση», ενώ εκείνη έχει υποστεί επίθεση.

Η επόμενη μέρα

Οι συναισθηματικές αντιδράσεις στη σεξουαλική επίθεση περιλαμβάνουν εντεινόμενο φόβο και αγωνία, φοβίες, κατάθλιψη, μείωση της αυτοεκτίμησης, σεξουαλικά προβλήματα, μετατραυματική διαταραχή κλπ.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.