αρρώστιες σκύλων | αιφνιδιο εξανθημα σε ενηλικες | φλεγμονη μετα απο χειρουργειο στο εντερο

Αιμομιξία


Άλλες ονομασίες

Incest

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ως αιμομιξία ορίζεται η σεξουαλική επαφή μεταξύ συγγενών εξ αίματος, αν και ο ορισμός μπορεί να συμπεριλάβει και το σεξ μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας.

Γενικά στοιχεία

Η αιμομιξία θεωρείται βασική μορφή παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης αφού ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας γίνεται σεξουαλικό αντικείμενο από ένα μεγαλύτερο άτομο. Ο δράσης συνήθως εκμεταλλεύεται την εμπιστοσύνη και την αγάπη του παιδιού και του μεταφέρει την άποψη ότι η πράξη αυτή είναι αποδεκτή.
Είναι ένα σύμπτωμα προσωπικής και οικογενειακής σύγκρουσης και χαρακτηριστικό είναι ότι σε περιόδους έντασης και άγχους μέσα στην οικογένεια αναπτύσσονται πιο εύκολα οι αιμομικτικές σχέσεις πατέρα - κόρης.

Συναισθηματικές αντιδράσεις στην οικογένεια

Ο πατέρας - δράστης προσπαθεί μέσα από τη σεξουαλική επαφή με τη κόρη του να αισθανθεί τη ζεστασιά και την επιβεβαίωση που του λείπει.
Η μητέρα μπορεί να ανακαλύψει τη σεξουαλική κακοποίηση της κόρης της όμως συνήθως δεν επεμβαίνει, είτε αρνούμενη το συμβάν είτε επειδή εκείνη δεν θέλει να έχει σεξουαλικές σχέσεις με το σύζυγο της.

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της αιμομιξίας

Τόσο οι κοινωνικές απαγορεύσεις, η απομόνωση, ο αλκοολισμός, η συμβίωση με πολλά άτομα και το χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο των γονέων αλλά και η χαμηλή ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, θεωρούνται ως δευτερογενείς παράγοντες που καλλιεργούν το έδαφος για να αναπτυχθεί μία αιμομικτική σχέση.
Πολλές φορές τα θύματα αιμομιξίας κακοποιούνται και σωματικά με επαναλαμβανόμενους ξυλοδαρμούς.
Η αιμομιξία ανάμεσα στον γονέα και στο παιδί είναι η πιο επιζήμια για την ψυχική υγεία του παιδιού. Η αιμομικτική σχέση αδελφού - αδελφής είναι η πιο συνηθισμένη όμως αποκαλύπτεται σε μικρότερο βαθμό.

Η συναισθηματική αντίδραση των θυμάτων

Τα θύματα των αιμομικτικών σχέσεων αισθάνονται υπεύθυνα για τη συμπεριφορά του δράστη, και παρουσιάζουν σοβαρά εξελικτικά προβλήματα στην ανάπτυξη τους. Ο φόβος τα εμποδίζει να καταγγείλουν το γεγονός με αποτέλεσμα να υιοθετούν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές για να αντιμετωπίσουν τον ψυχικό πόνο.

Μέτρα προστασίας

Η αιμομιξία είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένη από ότι αναφέρεται και η αντιμετώπιση της βασίζεται κυρίως στην πρόληψη μέσω της ενημέρωσης, τόσο από τα σχολεία (ειδικοί παιδαγωγοί όπου θα συζητούν με τα παιδιά με τον κατάλληλο τρόπο για κάθε ηλικία) όσο και από τα ΜΜΕ όπου μπορούν να βοηθήσουν με ουσιαστική και συχνή ενημέρωση.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.