Παιδικός αυνανισμός

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Το άγγιγμα των γεννητικών οργάνων με σκοπό την ευχαρίστηση, κατά την παιδική ηλικία.

Χαρακτηριστικά παιδικού αυνανισμού

Τα παιδιά πολλές φορές αγγίζουν τα γεννητικά τους όργανα για να απολαύσουν την ευχαρίστηση που προκαλεί το άγγιγμα αυτό. Στο τέλος του πρώτου έτους είναι πιθανό να παρατηρηθεί μία έντονη ενασχόληση του παιδιού με το σώμα του. Προσπαθώντας το παιδί να μάθει το σώμα του, ανακαλύπτει και τα γεννητικά του όργανα και την ευχαρίστηση που αντλεί με το να τα χαϊδεύει. Η ανακάλυψη αυτή γίνεται πιο σύντομα στα αγόρια από ότι στα κορίτσια ίσως επειδή το πέος είναι πιο ορατό από ότι το αιδοίο.

Η στάση των γονέων και η σωστή αντιμετώπιση

Η στάση των γονέων απέναντι στον παιδικό αυτοερωτισμό είναι συνήθως αρνητική, ίσως εξ’ αιτίας των πολλών μύθων που έχουν ακουστεί γύρω από τον αυνανισμό. Ο παιδικός αυνανισμός δεν επηρεάζει την πνευματική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού, δεν κάνει το παιδί «καθυστερημένο», ούτε «ανώμαλο»..

Οι επίμονες προσπάθειες των γονέων να σταματήσει το παιδί να αυνανίζεται είναι μάταιες και άτοπες. Η σωστή τακτική είναι να δώσουμε στο παιδί τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να ανακαλύψει το σώμα και την ευχαρίστηση που μπορεί να λάβει από αυτό χωρίς να δίνουμε σημασία σε ένα γεγονός το οποίο είναι φυσικό και φυσιολογικό.

Μόνο αν, ο παιδικός αυνανισμός φθάσει σε ακραία όρια, γίνεται πρόβλημα. Παιδιά τα οποία είναι στερημένα ή δυστυχισμένα καταφεύγουν συχνά στον αυνανισμό τον οποίο και χρησιμοποιούν σαν παρηγοριά και καταφύγιο. Τότε καλό είναι να ζητηθεί η βοήθεια ενός ειδικού. Η αυτοϊκανοποίηση όταν φθάνει στα άκρα εμποδίζει τη δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων και τη προσωπική ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα