Θεραπεία ουλίτιδας

Άλλες ονομασίες

Αποτρύγωση, Καθαρισμός.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η θεραπεία της ουλίτιδας συνίσταται στην απομάκρυνση της πέτρας (τρυγίας, πλάκας) από τις επιφάνειες των δοντιών (τόσο πάνω όσο και κάτω από τα ούλα), ούτως ώστε αυτές να γίνουν λείες και καθαρές στοιχεία απαραίτητα για την υγεία των ούλων.

Η ουλίτιδα ως γνωστόν αποτελεί μια φλεγμονή των ούλων δηλαδή των ιστών που περιβάλλουν το δόντι και την ρίζα του (περιοδοντικοί ιστοί). Κύριο αίτιο της ουλίτιδας είναι αυτό που ο κόσμος ονομάζει πέτρα.

Η πέτρα στα αρχικά στάδια της (λέγεται τρυγία), είναι μαλακή και δεν είναι σταθερά προσκολλημένη στα δόντια, αποτελείται δε από υπολείμματα τροφών και μικροβίων.

Με τη πάροδο του χρόνου και με την βοήθεια των αλάτων του σάλιου αρχίζει και σκληραίνει σιγά-σιγά και προσκολλάται όλο και πιο σταθερά στα δόντια (σ’ αυτό το στάδιο ονομάζεται οδοντική πλάκα), με αποτέλεσμα η απομάκρυνση της με την οδοντόβουρτσα να είναι πλέον ανέφικτη.

Ο οδοντίατρος λοιπόν προκειμένου να θεραπεύσει την ουλίτιδα θα αφαιρέσει την τρυγία και την οδοντική πλάκα απ’ όλες τις επιφάνειες των δοντιών (διαδικασία που ονομάζεται αποτρύγωση), χρησιμοποιώντας τους υπέρηχους (απομακρύνουν μηχανικά την πέτρα με την βοήθεια υπέρηχων) και ειδικά χειροκίνητα εργαλεία που λέγονται ξέστρα.

Όταν η πέτρα έχει προχωρήσει κάτω από τα ούλα η αφαίρεση της μπορεί να είναι λίγο επώδυνη, αλλά με την χρήση της τοπικής αναισθησίας το πρόβλημα αυτό λύνεται πολύ εύκολα. Σε περίπτωση που έχουμε μεγάλες συσσωρεύσεις πλάκας, τότε ίσως χρειαστούν περισσότερες από μία επισκέψεις για την πλήρη αφαίρεση της. Μετά την πλήρη αφαίρεση της, ο ασθενής έχει μια χαρακτηριστική αίσθηση καθαρότητας μέσα στο στόμα και αισθάνεται τα δόντια του λεία με την γλώσσα.

Αυτήν την αίσθηση είναι στο χέρι του να την διατηρήσει με το να τηρεί με συνέπεια τους κανόνες στοματικής υγιεινής που θα του υποδείξει ο οδοντίατρος. Πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι μετά τον καθαρισμό από τον οδοντίατρο, έτσι και δεν πλένουμε τα δόντια μας ή τρυγία θ’ αρχίσει να σχηματίζεται αμέσως μετά το πρώτο μας γεύμα!

Καλό είναι τέλος να επισκεπτόμαστε κάθε εξάμηνο τον οδοντίατρο μας, προκειμένου να αφαιρεί προληπτικά την πέτρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση