Εξαγωγή

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Εξαγωγή είναι η διαδικασία αφαίρεσης ενός δοντιού, μόνιμου ή νεογιλού, που γίνεται κάτω από αναισθησία και όταν το δόντι δεν μπορεί να σωθεί με άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

Ενδείξεις

Η εξαγωγή μονίμων δοντιών ενδείκνυται:

– Σε καταστροφή της μύλης του δοντιού, όταν δεν είναι δυνατή η ανασύστασή της και όταν οι ρίζες του δοντιού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προσθετικές αποκαταστάσεις.
– Σε περιπτώσεις ορθοδοντικών θεραπειών π.χ. σε συνωστισμούς των δοντιών.
– Μετά από αποτυχημένες ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις).
– Σε περιοδοντοπάθειες που δεν θεραπεύτηκαν και οι ιστοί που στηρίζουν τα δόντια έχουν καταστραφεί.
-Οταν τα δόντια έχουν οδοντικές ανωμαλίες και εμποδίζουν την κατασκευή και τοποθέτηση προσθετικών εργασιών.
– Σε υπεράριθμα, έγκλειστα ή ημιέγκλειτα δόντια, τα οποία προκαλούν ενοχλήσεις.
– Σε δόντια που βρίσκονται στη γραμμή καταγμάτων των γνάθων.

Η εξαγωγή νεογιλών δοντιών ενδείκνυται:

– Οταν γεννηθεί ένα παιδί με δόντια.
– Σε δόντια που παραμένουν πέρα από το χρονικό όριο κατά το οποίο θα έπρεπε να έχουν πέσει, για να εμφανιστούν τα μόνιμα.
– Σε υπόλοιπα νεογιλών ριζών που δημιουργούν προβλήματα π.χ. ρίζες σφηνωμένες ανάμεσα σε μόνιμα δόντια.
– Σε περιπτώσεις που είναι χαλασμένα και δεν μορούν να θεραπευθούν με άλλο τρόπο, αρκεί στη συνέχεια να εφαρμοσθεί μηχάνημα διατήρησης χώρου, όταν είναι απαραίτητο, για να γίνει κανονικά η ανατολή των μονίμων δοντιών.

Αντενδείξεις

Οι εξαγωγές αντενδείκνυνται σε περιπτώσεις που οι ασθενείς πάσχουν από αιμοφιλία ή άλλες αιμορραγικές διαθέσεις, λευχαιμία, οξείες λοιμώξεις, μη ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη ή μη ελεγχόμενη υπέρταση. Οι αντενδείξεις των εξαγωγών δεν είναι απόλυτες, αλλά έχουν την έννοια ότι χρειάζεται η συνεργασία του οδοντιάτρου με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, για την ρύθμιση των ασθενών πριν την εξαγωγή ή την αντιμετώπιση τους μέσα σε νοσοκομείο.

Πως διενεργείται

Αφού ο ασθενής καθήσει άνετα και αναπαυτικά στην οδοντιατρική έδρα, ο οδοντίατρος θα κάνει την αναισθησία που πρέπει για την αντίστοιχη περιοχή, και μετά με την βοήθεια ειδικών εργαλείων (μοχλοί και οδοντάγρες), θα αρχίσει να κουνάει το δόντι μέσα στο φατνίο και μετά θα το αφαιρέσει. Στη συνέχεια θα καθαρίσει το μετεξακτικό φατνίο και θα δώσει στην ασθενή να δαγκώσει κατάλληλα διαμορφωμένη αποστειρωμένη γάζα για να γίνει αιμόσταση. Ο ασθενής αφού πάρει τις κατάλληλες οδηγίες από τον οδοντίατρο, μπορεί να αποχωρήσει.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Κατά την διάρκεια μιας εξαγωγής μπορεί να τραυματισθούν τα χείλη, η γλώσσα ή οι παρειές (μάγουλα) του ασθενή, να συμβεί εξάρθρημα της κάτω γνάθου, να σπάσει το δόντι που πρόκειται να βγεί οπότε χρειάζεται να αφαιρεθούν οι ρίζες ξεχωριστά, εάν αυτό είναι δυνατόν, να υπάρξει επικοινωνία με το ιγμόρειο άντρο, αν πρόκειται για εξαγωγή σε συγκεκριμένα δόντια της άνω γνάθου ή ακόμα και να πάθουν κάταγμα τα οστά των γνάθων. Οι παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες δεν είναι τόσο συχνές και συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν στο οδοντιατρείο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση