Εμφράξεις ρητινών

Άλλες ονομασίες

Σύνθετες ρητίνες.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Οι ρητίνες είναι υλικά που χρησιμοποιούνται για την έμφραξη (σφράγισμα) δοντιών από τα οποία έχει αφαιρεθεί η τερηδόνα. Κύριο χαρακτηριστικό τους, το χρώμα τους που ταιριάζει απόλυτα με αυτό των δοντιών.

Οι ρητίνες είναι υλικά που παρουσιάστηκαν στην οδοντιατρική τις τελευταίες δεκαετίες, με σκοπό να αντικαταστήσουν το αμάλγαμα που τόσο για αισθητικούς λόγους (το μαύρο χρώμα που έχει), αλλά και για ιατρικούς (περιέχει υδράργυρο, ένα υλικό που γενικά είναι τοξικό για τον οργανισμό αν και δεν έχει αποδειχτεί τίποτα μέχρι σήμερα), είχε αρχίσει να εξαντλεί τα όρια του.

Κύριο χαρακτηριστικό τους, το χρώμα τους, που ταιριάζει απόλυτα με αυτό των δοντιών. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν μόνο για εμφράξεις στα μπροστινά δόντια, καθώς δεν παρουσίαζαν μεγάλη αντοχή στις μασητικές πιέσεις που είναι ιδιαίτερα έντονες στα πίσω δόντια.

Σήμερα πλέον έχουν κατασκευαστεί ρητίνες που αντέχουν σε αυτές τις πιέσεις και μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν στα πίσω δόντια.

Η αντοχή τους στον χρόνο είναι μικρότερη του αμαλγάματος (που εχει διάρκεια ζωής έως και 10 χρόνια ή και παραπάνω όταν τοποθετηθεί σωστά), αλλά η αισθητική υπεροχή τους και οι συνεχείς βελτιώσεις της σύνθεσης τους, τις καθιστούν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό τα υλικό επιλογής για την έμφραξη των δοντιών.

Οι ρητίνες κυκλοφορούν στο εμπόριο με την μορφή εύπλαστης πάστας, την οποία αφού ο οδοντίατρος τοποθετήσει στην κοιλότητα την σκληραίνει με την χρήση μιας ειδικής συσκευής που βγάζει ένα φως συγκεκριμένου μήκους κύματος.

Η διαδικασία αυτή λέγεται φωτοπολυμερισμός και η συσκευή συσκευή φωτοπολυμερισμού και δεν έχει καμία σχέση με τα Laser όπως πολύ κόσμος πιστεύει.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση