Σιδηροπενική δυσφαγία

Άλλες ονομασίες

Σύνδρομο Plummer-Vinson.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η σιδηροπενική δυσφαγία αποτελεί επακόλουθο της σιδηροπενίας (ελαττωμένη προσφορά σιδήρου στον μυελό των οστών προκειμένου να παράγει αιμοσφαιρίνη), και εκδηλώνεται κλινικά με δυσφαγία, λεία γλώσσα (η γλώσσα χάνει την «τραχιά» της όψη), και συγχειλίτιδα, ενδέχεται δε να αποτελεί προκαρκινική κατάσταση.

Παθογένεια

Η παθογένεια της νόσου οφείλεται στην ελαττωμένη προσφορά σιδήρου (Fe) στον μυελό των οστών προκειμένου αυτός να συνθέσει αιμοσφαιρίνη. Τα αίτια της έλλειψης σιδήρου μπορεί να είναι πολλά: ελαττωματική απορρόφηση του από το έντερο, δίαιτα φτωχή σε σίδηρο, αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού σε σίδηρο λόγω π.χ. εγκυμοσύνης, χρόνιες αιμορραγίες κλπ. Τα συμπτώματα της νόσου οφείλονται τόσο στην αναιμία που προκαλείται λόγω της μειωμένης σύνθεσης της αιμοσφαιρίνης, όσο και από την έλλειψη του σιδήρου από τους ιστούς.

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα της νόσου είναι η δυσφαγία, η λεία γλώσσα και η συγχειλίτιδα και οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου από τον ιστό που καλύπτει τις εσωτερικές επιφάνειες του σώματος (επιθηλιακός ιστός), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες παθολογικές καταστάσεις.

Ετσι η δυσφαγία που παρατηρείται σε όλους τους ασθενείς προκαλείται από φλεγμονές στην περιοχή του φάρυγγα και του οισοφάγου (ο σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι). Η λεία γλώσσα εμφανίζεται στους περισσότερους ασθενείς. Η πάνω επιφάνεια της γλώσσας χάνει την «τραχιά» όψη της και αποκτά μια λεία και στιλπνή επιφάνεια που είναι και επώδυνη.

Η συγχειλίτιδα τέλος είναι πληγές που εμφανίζονται στο σημείο που ενώνονται το πάνω με το κάτω χείλος. Προσβάλλονται κυρίως γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών. Η νόσος αυτή προδιαθέτει στην εμφάνιση καρκίνου στο άνω τμήμα του πεπτικού σωλήνα (κυρίως στον φάρυγγα και την γλώσσα) εφόσον υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και επιβεβαιώνεται εργαστηριακά.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία αποβλέπει στην αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου. Ετσι χορηγείται σίδηρος από το στόμα 100-200 mg την ημέρα ή παρεντερικά (με ενέσεις). Προσοχή χρειάζεται στην παρεντερική χορήγηση προκειμένου να μην χορηγηθούν υπερβολικές δόσεις σιδήρου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση