Βλεννοκύστεις

Άλλες ονομασίες

Βλεννοκήλες.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Κύστες μικρού σχετικά μεγέθους που σχηματίζονται μέσα στο στόμα μετά από τραυματισμό κάποιου μικρού σιαλογόνου αδένα ή του αγωγού του (εκφορητικού πόρου).

Παθογένεια

Η κύρια αιτία σχηματισμού της βλεννοκύστης είναι ο τραυματισμός κάποιου μικρού σιελογόνου αδένα και κυρίως του αγωγού του (παραδείγματος χάρη από δάγκωμα), με αποτέλεσμα το σάλιο να ρέει στους γύρω μαλακούς ιστούς. Στην συνέχεια ο οργανισμός περιβάλλει το σάλιο αυτό με μια μεμβράνη (κάψα) και έτσι δημιουργείται η κύστη. Μερικές φορές το σάλιο αντι να ρέει στους γύρω ιστούς μαζεύεται μέσα στον αδένα με αποτέλεσμα αυτός να διογκώνεται και κατά αυτόν τον τρόπο να δημιουργείται η κύστη.

Κλινική εικόνα

Οι βλεννοκύστεις σχηματίζονται συνήθως στην εσωτερική επιφάνεια (βλεννογόνο)των χειλέων – ιδίως του κάτω χείλους απέναντι από τον κυνόδοντα – των παρειών, του εδάφους του στόματος, στην κάτω επιφάνεια της γλώσσας και στην υπερώα. Πιέζονται εύκολα, έχουν σχήμα σφαιρικό, μέγεθος από μπιζέλι έως φουντούκι και χρώμα ελαφρώς γαλαζωπό ή κίτρινο. Δεν προκαλούν συμπτώματα, σχηματίζονται γρήγορα ανακαλύπτονται τυχαία και συχνά σπάνε μόνες τους για να ξανασχηματιστούν μετά από λίγο διάστημα.

Διάγνωση

Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εικόνα.

Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αφαίρεση του υπεύθυνου αδενίσκου είναι η θεραπεία επιλογής.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση