Πτυχωτή ινώδης υπερπλασία από οδοντοστοιχία

Άλλες ονομασίες

Επουλίδα Fissuratum

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η πτυχωτή ινώδης υπερπλασία από οδοντοστοιχία είναι μια αλλοίωση με την μορφή πτυχής που εμφανίζεται σε άτομα που φέρουν τεχνητή οδοντοστοιχία(μασέλα) η οποία δεν εφαρμόζει καλά στο στόμα.

Παθογένεια

Οφείλεται σε χρόνιο ερεθισμό που μπορεί να προκαλέσει μια τεχνητή οδοντοστοιχία που έχει μυτερά(οξύαιχμα) άκρα ή είναι μεγαλύτερη από το κανονικό.

Επιδημιολογικά στοιχεία.

Εμφανίζεται σε άτομα μέσης ηλικίας και άνω και προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες(μέχρι και 80%περίπου).

Πρόληψη

Τα άτομα που φορούν οδοντοστοιχίες πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε δύο χρόνια) για να τις επανεξετάσει και άν χρειάζεται να προχωρήσει στην ανακατασκευή τους.

Κλινική εικόνα

Πρόκειται για μία πτυχή που δημιουργείται στην εσωτερική επιφάνεια(βλεννογόνος) του στόματος μεταξύ του χείλους και των μποστινών δοντιών συνήθως της άνω γνάθου. Εχει φυσιολογικό χρώμα, αυξάνεται αργά και μπορεί να πάρει σημαντικό μέγεθος. Η πτυχή αυτή μπορεί να εμφανίσει μια αύλακα μέσα στην οποία μπορεί να σχηματισθεί πληγή και ο ασθενής να πονάει.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενή.

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός θα αφαιρέσει χειρουργικά την υπερπλασία και θα προτείνει την αντικατάσταση ή την ανακατασκευή της τεχνητής οδοντοστοιχίας(μασέλας).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση