Αφθες μεγάλες

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Οι μεγάλες άφθες είναι μορφή των αφθών, που δημιουργούν επώδυνες πληγές στο στόμα υποτροπιάζουν συχνά και η επούλωση τους γίνεται με τον σχηματισμό ουλής, ενώ χρειάζεται ειδική θεραπεία.

Παθογένεια

Αν και οι άφθες έχουν αποτελέσει συχνό αντικείμενο έρευνας ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί σε τί οφείλονται. Οι κυριότεροι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν άφθες είναι: γενικότερη πάθηση όπως ορισμένες διαταραχές του αίματος (π.χ. η έλλειψη σιδήρου), έλλειψη βιταμινών, κάποιες ασθένειες του πεπτικού συστήματος (π.χ.ελκωτική κολίτιδα), η περίοδος των γυναικών (πολλές φορές οι άφθες εμφανίζονται πριν την αρχή της περίοδου και εξαφανίζονται με το τέλος αυτής), η κληρονομική προδιάθεση, το stress και το άγχος, κάποια μικρόβια της στοματικής κοιλότητας (στρεπτόκοκκος Sanguis), οι μικροτραυματισμοί του εσωτερικού του στόματος, ανοσολογικές διαταραχές ή αλλεργίες σε τροφές και φάρμακα.Ενώ τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποδειχθεί, φαίνεται τελικά ότι οι άφθες είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης ανοσολογικής αντίδρασης, όπου κάποια αμυντικά κύτταρα του ίδιου του οργανισμού ενεργοποιούνται για να πολεμήσουν εναντίον ενός ανύπαρκτου ή τουλάχιστον άγνωστου σε εμάς “εχθρού” που βρίσκεται στο στόμα. Αποτέλεσμα της αντίδρασης αυτής, είναι μία τοπική φλεγμονή που καταλήγει στη δημιουργία των αφθών.

Συχνότητα υποτροπών:

Οι μεγάλες άφθες υποτροπιάζουν πολύ συχνά και μάλιστα σε διαστήματα μικρότερα του μήνα.

Κλινική εικόνα

Οι άφθες αναπτύσσονται στο εσωτερικό του στόματος, κυρίως μέσα από τα χείλη, στη γλώσσα, κάτω από τη γλώσσα ή μέσα από τα μάγουλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν βρίσκονται στα ούλα που γειτονεύουν άμεσα με τα δόντια. Οι μεγάλες άφθες είναι επώδυνες πληγές που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από ένα εκατοστό, μπορεί να υπάρχει σε ένα στόμα μία μεγάλη άφθα αν και συνήθως εμφανίζονται περισσότερες από μία.Στην αρχή ο ασθενής αισθάνεται ένα αίσθημα καψίματος ή κεντρίσματος στο σημείο που θα εμφανισθεί η άφθα(πρόδρομο στάδιο). Μετά η συγκεκριμμένη περιοχή γίνεται κόκκινη και καλύπτεται από κρούστα ενώ ο ασθενής πονάει, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο(προελκωτικό στάδιο). Κατόπιν η κρούστα πέφτει και αφήνει στη θέση της πληγή(ελκωτικό στάδιο) ενώ ο πόνος γίνεται ηπιότερος και μπορεί να είναι μια απλή ενόχληση. Στη συνέχεια η άφθα επουλώνεται αλλά συνήθως αφήνει ουλή.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενή.

Αντιμετώπιση

Εκτός από καλή στοματική υγιεινή και πλύσεις με αντισηπτικά στις μεγάλες και επώδυνες άφθες ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει κορτικοστεροειδή με την μορφή είτε αλοιφών είτε δισκίων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση