Γλώσσα τριχωτή

Άλλες ονομασίες

Μέλαινα τριχωτή γλώσσα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η τριχωτή γλώσσα είναι μια καλοήθης κατάσταση κατά την οποία η πάνω επιφάνεια της γλώσσας εμφανίζει αλλοιώσεις σαν μικρές τρίχες.

Παθογένεια

Η τριχωτή γλώσσα μπορεί να οφείλεται στο κάπνισμα,στο stress,σε γενικές παθήσεις,σε τοπική χρήση φαρμάκων,σε αντιβιοτικά χωρίς όμως να έχει αποσαφηνισθεί πλήρως η αιτιολογία της.

Κλινική εικόνα

Στη τριχωτή γλώσσα παρουσιάζονται αλλοιώσεις σαν μικρές τρίχες συνήθως στη μέση της και προς τα πίσω αλλά δεν αποκλείεται να καλύπτουν και όλη την πάνω επιφάνειά της.Το χρώμα τους μπορεί να είναι μαύρο αλλά και κιτρινωπό ή κιτρινοπράσινο και εξαρτάται από τις τροφές ή τυχών φάρμακα που παίρνουμε. Το μήκος τους μπορεί να φθάσει καιτο ένα εκατοστό. Συνήθως οι ασθενείς δεν παραπονούνται παρά μόνο για μια δυσάρεστη κατάσταση που προέρχεται από την επαφή των τριχών με την υπερώα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από τις χαρακτηριστικές αλλοιώσεις πάνω στη γλώσσα.

Αντιμετώπιση

Εάν ο γιατρός μας καταλάβει την αιτία που προκάλεσε την τριχωτή γλώσα θα προσπαθήσει να την σταματήσει ενώ μπορεί να μας συστήσει άριστη υγιεινή του στόματος και καθαρισμό της πάνω επιφάνειας της γλώσσας με οδοντόβουρτσα, να μας χορηγήσει βιταμίνες ή να μας κάνει επαλείψεις με ειδικά σκευάσματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση