Σταυροειδής σύγκλειση

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Με τον όρο σταυροειδή σύγκλειση χαρακτηρίζουμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία τα δόντια της πάνω γνάθου βρίσκονται πιο μέσα (πιο γλωσσικά) από τα δόντια της κάτω γνάθου, με τέτοιο τρόπο μάλιστα που σχηματίζεται ένα είδος σταυρού.

Παθογένεια

Το κυριότερο αίτιο εμφάνισης της σταυροειδούς σύγκλεισης είναι η έλλειψη χώρου προκειμένου να βγει και να πάρει τη θέση του κάποιο δόντι ή κάποιες συνήθειες (πιπίλισμα δακτύλου) που έχουν ως αποτέλεσμα την μετακίνηση των δοντιών από την φυσιολογική τους θέση. Επίσης όταν το παιδί για διαφόρους λόγους αναπνέει από το στόμα (π.χ. κρεατάκια) μπορεί να παρουσιάσει αυτό το πρόβλημα.

Πρόληψη

Η πρόληψη αφορά την διατήρηση των παιδικών (νεογιλών) δοντιών στο στόμα μέχρι την κανονική εποχή που θα πέσουν και το σταμάτημα με την σωστή καθοδήγηση των βλαπτικών συνηθειών από το παιδί.

Κλινική εικόνα

Ανάλογα με το ποια δόντια έχουν το πρόβλημα έχουμε την πρόσθια και την οπίσθια σταυροειδή σύγκλειση. Ετσι στην πρόσθια σταυροειδή τα πρόσθια δόντια της πάνω γνάθου βρίσκονται πιο πίσω (πιο γλωσσικά) από τα δόντια της κάτω γνάθου ενώ το φυσιολογικό είναι το αντίθετο. Στην οπίσθια σταυροειδή τα πίσω δόντια της πάνω γνάθου ειναι πιο μέσα προς την γλώσσα από αυτά της κάτω γνάθου.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και τις ακτινιγραφίες της περιοχής.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που προκαλεί την σταυροειδή σύγκλειση, καθορίζεται δε και εφαρμόζεται από έναν ειδικά εξειδικευμένο οδοντίατρο, τον ορθοδοντικό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση