Περιστεφανίτιδα υποξεία

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η υποξεία περιστεφανίτιδα είναι η φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσουν μικρόβια στα μαλακά μόρια(κυρίως στα ούλα)του σωφρονιστήρα(φρονιμήτη) της κάτω γνάθου όταν αυτός δεν έχει ανατείλει εντελώς μέσα στο στόμα(ημιέγκλειστος). Παρουσιάζει πόνο και πρήξιμο στην αντίστοιχη περιοχή και αντιμετωπίζεται κυρίως με πλύσεις της περιοχής και τοποθέτηση γάζας με αντισηπτικό από τον οδοντίατρο.

Παθογένεια

Ο αιτιολογικός παράγοντας της υποξείας περιστεφανίτιδας βρίσκεται ανάμεσα στους μικροοργανισμούς της στοματικής χλωρίδας με κυριότερο από αυτούς τον στρεπτόκοκκο. Αλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αυτή την κλινική εικόνα είναι η τραυματική επίδραση του απέναντι δοντιού(ανταγωνιστής) πάνω στο ούλο που καλύπτει, συνήθως από την πίσω μεριά, τον ημιέγκλειστο φρονιμήτη και λέγεται καλύπτρα, και ακόμη σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η συνύπαρξη πρόσφατης υποτροπιάζουσας φλεγμονής της ανώτερης αναπνευστικής οδού.

Κλινική εικόνα

Στην υποξεία μορφή της περιστεφανίτιδας τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια. Υπάρχει πόνος και η καλύπτρα(το ούλο που καλύπτει, συνήθως από την πίσω μεριά, τον ημιέγκλειστο φρονιμήτη)είναι πρησμένη και με την πίεση της βγάζει πύον. Μερικές φορές σχηματίζεται και πληγή πάνω στην καλύπτρα, που οφείλεται σε πιθανό τραυματισμό από δάγκωμα από το αντίστοιχο δόντι της άνω γνάθου(ανταγωνιστής).

Αντιμετώπιση

Στην αρχή ο γιατρός θα προσπαθήσει να καθαρίσει την περιοχή κάτω από την καλύπτρα κάνοντας πλύσεις με διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου και την χρήση φυσιολογικού ορού. Μετά μπορεί να βάλει τμήμα γάζας εμπεποτισμένο σε αντισηπτικό διάλυμα κάτω από την καλύπτρα για να μπορεί να παροχετεύεται το πύον και να μειωθεί ο πόνος του ασθενή. Σε δεύτερο χρόνο μπορεί να γίνει η εξαγωγή του προβληματικού φρονιμήτη ή ακόμη και η εξαγωγή του ανταγωνιστή του που θα απαλλάξει τον ασθενή από τα συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση