Περιστεφανίτιδα οξεία

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Οξεία περιστεφανίτιδα είναι η φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσουν μικρόβια στα μαλακά μόρια(κυρίως στα ούλα)του σωφρονιστήρα(φρονιμήτη) της κάτω γνάθου όταν αυτός δεν έχει ανατείλει εντελώς μέσα στο στόμα(ημιέγκλειστος). Παρουσιάζει έντονα συμπτώματα και αντιμετωπίζεται κυρίως με αντιβιοτικά.

Παθογένεια

Ο αιτιολογικός παράγοντας της οξείας περιστεφανίτιδας βρίσκεται ανάμεσα στους μικροοργανισμούς της στοματικής χλωρίδας με κυριότερο από αυτούς τον στρεπτόκοκκο. Αλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αυτή την κλινική εικόνα είναι η τραυματική επίδραση του απέναντι δοντιού(ανταγωνιστής) πάνω στο ούλο που καλύπτει, συνήθως από την πίσω μεριά, τον ημιέγκλειστο φρονιμήτη και λέγεται καλύπτρα, και ακόμη σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η συνύπαρξη πρόσφατης υποτροπιάζουσας φλεγμονής της ανώτερης αναπνευστικής οδού.

Κλινική εικόνα

Στην οξεία περιστεφανίτιδα έχουμε έντονα συμπτώματα και ακόμη εξωστοματικές εκδηλώσεις. Οι ασθενείς πονάνε έντονα, το πρόσωπο πρήζεται στην αντίστοιχη πλευρά και υπάρχει δυσκολία στην διάνοιξη του στόματος και στην κατάποση. Μπορεί ακόμη να επηρρεαστεί και η γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενή.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της οξείας περιστεφανίτιδας γίνεται συνήθως δια της λήψεως αντιβιοτικών και κυρίως με σκευάσματα πενικιλλίνης. Σε σοβαρότερες καταστάσεις μπορεί να γίνει και εισαγωγή στο νοσοκομείο όπως και να είναι αναγκαία η παροχέτευση του αποστήματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση