Οξεία πολφίτιδα

Άλλες ονομασίες

Πολφίτιδα.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Οξεία πολφίτιδα καλείται η έντονη φλεγμονή του πολφού του δοντιού, που εκδηλώνεται με έντονο στιγμιαίο ή και συνεχή πόνο μετά την επίδραση κάποιου ερεθίσματος πάνω στο δόντι. Πολλές φορές ο πόνος εκδηλώνεται και αυτόματα, χωρίς δηλαδή να τον προκαλέσει κάποιο ερέθισμα.

Παθογένεια

Η φλεγμονή του πολφού είναι η αντίδραση του πολφού σε διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα με κυριότερο από αυτά την τερηδόνα. Επίσης μπορεί να την προκαλέσουν, ο τραυματισμός του δοντιού από κάποιο κτύπημα ή και κάποια εργασία που έγινε στο δόντι (σφράγισμα, τρόχισμα για να μπει κάποια θήκη, κλπ). Στα αρχικά στάδια της η οξεία πολφίτιδα (οξεία ορώδης πολφίτιδα) μπορεί να μην είναι καταστρεπτική για τον πολφό, αν όμως δεν αντιμετωπιστεί μεταπίπτει στην οξεία πυώδη πολφίτιδα η οποία είναι και καταστροφική για τον πολφό του δοντιού.

Τι είναι ο πολφός;

Ο πολφός είναι το σύνολο των νεύρων και των αγγείων που υπάρχουν μέσα σε κάθε δόντι και στις ρίζες του. Περιβάλλεται από τις σκληρές ουσίες του δοντιού, δηλαδή την αδαμαντίνη (εξωτερικά) και την οδοντίνη.

Πρόληψη

Η ανεύρεση και έμφραξη των τερηδονισμένων δοντιών με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης αυτής της επώδυνης κατάστασης.

Κλινική εικόνα

Το χαρακτηριστικό της οξείας πολφίτιδας είναι ο πολύ έντονος πόνος διάρκειας λίγων λεπτών ή και συνεχής, ο οποίος προκαλείται από κάποιο ερέθισμα, όπως το ψυχρό ή το θερμό που επιδρά πάνω σε δόντι που έχει τερηδόνα ή έχει τροχισθεί ή σφραγισθεί κλπ. Ο πόνος συνεχίζεται και μετά την παύση της δράσης του ερεθίσματος. Σε προχωρημένα στάδια της (οξεία πυώδης πολφίτιδα), ο πόνος είναι πλέον αφόρητος -ιδίως όταν ο ασθενής ξαπλώσει- και διάχυτος.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται με βάση τα συμπτώματα και κυρίως τα χαρακτηριστικά του πόνου (διάρκεια, τι τον προκαλεί, κλπ). Επίσης η κλινική εξέταση και η ακτινογραφία βοηθούν σημαντικά την διάγνωση. Επειδή πολλές φορές ο πόνος είναι διάχυτος, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να εντοπισθεί το υπαίτιο δόντι.

Αντιμετώπιση

Στα πολύ αρχικά της στάδια, η οξεία πολφίτιδα είναι μια κατάσταση αντιστρεπτή και δεν χρειάζεται να γίνει αφαίρεση του πολφού (ενδοδοντική θεραπεία). Τις περισσότερες όμως φορές η θεραπεία εκλογής είναι η αφαίρεση του πολφού.

Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία;

Η ενδοδοντική θεραπεία συνίσταται στην αφαίρεση των νεύρων και των αγγείων -του πολφού δηλαδή- μέσα από το δόντι, ο καλός καθαρισμός και απολύμανση με ειδικά υγρά και εργαλεία του χώρου που αυτά καταλάμβαναν (μέσα στο δόντι και στις ρίζες) και η έμφραξη του χώρου αυτού με ειδικό υλικό (γουταπέρκα).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση