Ακτινογραφία κεφαλομετρική

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η κεφαλομετρική ακτινογραφία αποτελεί ένα βασικό διαγνωστικό βοηθήμα για την οδοντιατρική επιστήμη με κύριο προτέρημα την ακριβή συγκριτική μελέτη των ακτινογραφιών που πάρθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Πως γίνεται

Η κεφαλομετρική ακτινογραφία γίνεται με την βοήθεια ενος ειδικού ακτινογραφικού μηχανήματος. Με την βοήθεια ενός κεφαλοστάτη τοποθετείται και ακινητοποιείται το κεφάλι του ασθενή στη σωστή θέση.Ο κεφαλοστάτης αποτελείται από δύο βραχίονες που καταλήγουν σε βύσματα που εφαρμόζουν στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού. Η ακτινογραφία παίρνεται συνήθως με τον ασθενή να έχει κλειστό το στόμα. Με την βοήθεια της κεφαλομετρικής ακτινογραφίας μπορούν να γίνουν σχεδιαγράμματα πάνω σε ημιδιαφανές χαρτί και να ακολουθήσει κεφαλομετρική ανάλυση και συγκριτική μελέτη με προηγούμενες ακτινογραφίες.

Που χρησιμεύει

Οι κεφαλομετρικές ακτινογραφίες αποτελούν σημαντικό βοήθημα για τους ορθοδοντικούς και τους γναθοχειρουργούς γιατί αφ΄ενός μπορούν να εκτιμήσουν τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων σκελετικών στοιχείων του κρανίου, να διαγνώσουν και να μελετήσουν τις διάφορες οδοντικές ή σκελετικές ανωμαλίες αλλά ακόμη μπορούν να συγκρίνουν κεφαλομετρικές ακτινογραφίες που πάρθηκαν σε διαφορετικές στιγμές και να βγάλουν συμπεράσματα για την ανάπτυξη του προσωπικού κρανίου ή το αποτέλεσμα μιας θεραπείας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση