Ακτινογραφία πανοραμική

Άλλες ονομασίες

Οδοντιατρική πανοραμική τομογραφία, Ορθοπαντομογράφημα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η πανοραμική οδοντιατρική ακτινογραφία αποτελεί ένα απο τα βασικότερα διαγνωστικά βοηθήματα της οδοντιατρικής μια και δίνει συνολική ακτινογραφική εικόνα του στόματος, χωρίς όμως να μπορεί να υποκαταστήσει τις ενδοστοματικές ακτινογραφίες γιατί στερείται μεγάλης ευκρίνειας(καθαρότητα).

Πως γίνεται

Η πανοραμική ακτινογραφία γίνεται με την βοήθεια ενος ακτινογραφικού μηχανήματος που λέγεται ορθοπαντομογράφος. Αν και το μηχάνημα είναι αρκετά πολύπλοκο, η λήψη της ακτινογραφίας είναι αρκετά απλή. Με την βοήθεια ενός κεφαλοστάτη τοποθετείται και ακινητοποιείται το κεφάλι του ασθενή στη σωστή θέση. Στη συνέχεια το μηχάνημα κινείται περιστροφικά γύρω από το κεφάλι του ασθενή και ακτινοβολεί την περιοχή των γνάθων. Η όλη διαδικασία δεν κρατά πάνω από μερικά λεπτά.

Που χρησιμεύει

Η πανοραμική οδοντιατρική ακτινογραφία εκτός από τη συνολική ακτινογραφική εικόνα του στόματος προσφέρει σημαντική βοήθεια στη διάγνωση και μελέτη κυστικών αλλοιώσεων, εγκλείστων δοντιών, καταγμάτων, όγκων κ.λ.π ενώ ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα στο γιατρό να συγκρίνει την δεξιά με την αριστερή πλευρά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση