Φθορίου δισκία

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Πρόκειται για δισκία που περιέχουν φθόριο, στοιχείο με αποδεδειγμένη αντιτερηδονική δράση. Η καθημερινή λήψη τους από τα παιδιά(με την έγκριση του οδοντιάτρου)απελευθερώνει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του φθορίου, με την προϋπόθεση ότι ο χρόνος λήψης τους θα αρχίσει και θα τελειώσει όταν πρέπει, χωρίς ενδιάμεση διακοπή.

Πως λαμβάνονται τα δισκία

Τα δισκία λαμβάνονται με δύο τρόπους. Είτε διαλύονται σε ορισμένη ποσότητα νερού, το οποίο πίνεται και χρησιμοποιείται για την διατροφή των βρεφών, είτε μασιώνται και ύστερα διαλύονται σιγά-σιγά στο στόμα και μετά καταπίνονται. Ο δεύτερος τρόπος είναι προτιμότερος γιατί το φθόριο έρχεται σε επαφή με τα δόντια περισσότερη ώρα. Τα δισκία φθορίου πρέπει να λαμβάνονται πρίν από την ανατολή των δοντιών και να συνεχίζονται για αρκετά χρόνια, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της εφηβείας. Η συνολική ημερήσια δόση φθορίου πρέπει να είναι 0,75mg και είναι καλύτρα να μοιράζεται σε 3-4 δόσεις. Στο εμπόριο κυκλοφορούν δισκία με ο,25mg φθόριο και προσφέρονται με γλυκιά γεύση. Από την ηλικία των 3-4 ετών μπορεί κάθε παιδί να παίρνει 3 δισκία φθορίου, εφόσον το νερό της περιοχής που ζεί δεν περιέχει φθόριο. Διαφορετικά ο αριθμός των δισκίων θα ελαττώνεται σε συνάρτηση με το φθόριο που περιέχει το νερό και πάντα σε συνεργασία με τον οδοντίατρο μας.

Θετικές επιδράσεις του φθορίου στα δόντια

Το φθόριο εχει αποδειχθεί ότι έχει αντιτερηδονική δράση. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την ελλάτωση της διαλυτότητας της αδαμαντίνης(εξωτερική ουσία των δοντιών), με την καλύτερη ενασβεστίωση(χτίσιμο) της αδαμαντίνης, με την εξουδετέρωση των ανθρακικών ιόντων και με την αρνητική παρέμβαση στο μεταβολισμό των σακχάρων από τα μικρόβια στην οδοντική πλάκα. Ετσι τα δόντια γίνονται λεία, στιλπνά με σκληρή επιφάνεια, ωραίο χρώμα και υποβοηθείται και η σωστή διευθέτηση τους στο στόμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση