Χρόνια ρινίτιδα

Διακρίνεται σε χρόνια καταρροϊκή ή απλή χρόνια ρινίτιδα και σε χρόνια υπερτροφική ρινίτιδα.

Απλή χρόνια ρινίτιδα

Είναι η μόνιμη εγκατάσταση ρινικών ενοχλημάτων. Τα αίτια είναι τα επανειλημμένα επεισόδια οξείας ρινίτιδας, τα οποία ευοδώνονται από παράγοντες όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, τα υπερτροφικά κρεατάκια, το κάπνισμα, διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, οι κακές συνθήκες διαβίωσης κ.α. Το κύριο σύμπτωμα είναι το αίσθημα της βουλωμένης μύτης με συνέπεια δυσχέρεια ρινικής αναπνοής λόγω παχύρρευστης βλεννοπυώδους οπισθορρινικής έκκρισης, η οποία όταν ο άρρωστος ξαπλώνει προκαλεί ξηρό βήχα. Η όσφρηση ελαττώνεται και η φωνή αλλοιώνεται.

Κατά την εξέταση ο βλεννογόνος της μύτης είναι κόκκινος ή ωχρός με οίδημα και άφθονες εκκρίσεις. Για τη θεραπεία πρέπει αρχικά να αναζητηθεί και να αντιμετωπισθεί ο αιτιολογικός παράγοντας π.χ αφαίρεση υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων. Τοπικά συνιστώνται πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό, ιδιαίτερα στα παιδιά, και ενσταλάξεις με αγγειοσυσπαστικά φάρμακα. Πλημμελής αντιμετώπιση της νόσου οδηγεί σε χρόνια υπερτροφική ρινίτιδα.

Χρόνια υπερτροφική ρινίτιδα

Αποτελεί προχωρημένο στάδιο χρόνιας ρινίτιδας και χαρακτηρίζεται από πάχυνση του ρινικού βλεννογόνου και κυρίως των κάτω ρινικών κογχών, η οποία αποκαλύπτεται κατά την εξέταση της μύτης. Η λοιπή συμπτωματολογία και η αντιμετώπιση είναι ίδια με της χρόνιας ρινίτιδας. Επί έντονης απόφραξης η σμίκρυνση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών επιτυγχάνεται χειρουργικά ή με καυτηρίαση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση