Τα τατουάζ μπορεί να κρύψουν ύποπτους σπίλους;

Καλό είναι να μη γίνονται tattoo σε περιοχές όπου υπάρχουν σπίλοι ή εάν αυτό είναι αναπόφευκτο, καλό είναι οι σπίλοι να αφαιρεθούν πριν γίνει η διαδικασία αυτή.

Η συνήθεια εφαρμογής tattoo στο σώμα έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Το τατουάζ έχει γίνει μόδα σε διάφορα σημεία του σώματος. Γενικά, στην Ελλάδα η τάση για τατουάζ είναι αυξητική σήμερα κι αναμένεται να συνεχιστεί έτσι τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.

Tattoo και μελάνωμα

Πολλές φορές τα tattoo γίνονται σε σημεία όπου υπάρχουν σπίλοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η ανησυχία μήπως το τατουάζ δημιουργεί καρκίνο στην περιοχή και ιδίως όταν το tattoo γίνεται πάνω σε ένα σπίλο. Μελέτες γίνονται ακόμη προκειμένου να διαλευκανθεί το θέμα αυτό. Όμως δεν έχει αποδειχθεί ακόμη αν η εφαρμογή του tattoo αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας καρκίνου του δέρματος.

Όμως είναι σίγουρο ότι όταν το tattoo γίνεται πάνω σε έναν σπίλο, δημιουργεί πρόβλημα διάγνωσης. Γνωρίζουμε ότι ο τρόπος διάγνωσης του κακοήθους μελανώματος είναι η παρακολούθηση μιας ύποπτης δερματικής οντότητας, ενός σπίλου και οι αλλαγές που γίνονται σε αυτήν. Όταν παρατηρηθούν μεταβολές ως προς το χρώμα το σχήμα ή το μέγεθος, τότε θα πρέπει να αφαιρείται και να γίνεται βιοψία κυρίως με το ερώτημα του μελανώματος. Η παρακολούθηση αυτή είναι σχεδόν αδύνατη, όταν πάνω στον σπίλο υπάρχει κάποιο tattoo. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις καθυστερημένης διάγνωσης μελανωμάτων, που οφείλεται στην συγκάλυψή τους με tattoo. Η καθυστερημένη διάγνωση μπορεί να αποβεί μοιραία όσον αφορά τη ζωή του ατόμου που το φέρει.

Είναι εύκολη η αφαίρεση του tattoo;

Όσο αυξάνεται η μόδα για tattoo, τόσο αντίστοιχα αυξάνεται και η ζήτηση για αφαίρεσή τους. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να ζητήσει την αφαίρεση ενός tattoo μπορεί να είναι κοινωνικοί, επαγγελματικοί, αισθητικοί ή συναισθηματικοί. Εξάλλου, ο κάθε άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του αλλάζει γνώμη, αισθητική, προτεραιότητες κι επιλογές. Πολλά άτομα θέλουν να αφαιρέσουν το tattoo τους για να απαλλαγούν από αυτό για πάντα, ενώ κάποια άλλα άτομα θέλουν να το αφαιρέσουν για να κάνουν κάποιο άλλο.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αφαίρεση ενός tattoo δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Οι μέθοδοι αφαίρεσης είναι δύο: η αφαίρεση με laser και η αφαίρεση με νυστέρι.

Όσον αφορά στην αφαίρεση τατουάζ με λέιζερ, υπάρχουν συγκεκριμένα είδη laser, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση της χρωστικής ουσίας του tattoo. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η διαδικασία αυτή είναι μια εύκολη υπόθεση. Αντίθετα τα περισσότερα είδη χρωστικής, δεν μπορούν να αφαιρεθούν τελείως και στις λίγες περιπτώσεις που θα αφαιρεθούν τελείως, προκειμένου να γίνει αυτό χρειάζονται πολλές συνεδρίες.

Όσον αφορά στην αφαίρεση τατουάζ με νυστέρι, γίνεται όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν ή το επιβάλλουν. Μειονέκτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι το τατουάζ θα αντικατασταθεί από μια ουλή, ένα σημάδι που ο πλαστικός χειρουργός προσπαθεί να το κάνει όσο το δυνατόν μικρότερο και να το κρύψει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Αφαίρεση σπίλων πριν το τατουάζ

Η δυσκολία παρακολούθησης των σπίλων και η δυσκολία έγκαιρης διάγνωσης ενός σπίλου που μεταλλάσσεται σε κακοήθεια, μας οδηγούν στο ότι πρέπει να τονιστεί ότι καλό είναι να μη γίνονται tattoo σε περιοχές όπου υπάρχουν σπίλοι ή εάν αυτό είναι αναπόφευκτο, καλό είναι οι σπίλοι να αφαιρεθούν πριν γίνει η διαδικασία αυτή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση