13 ΣΕΠ 2016
Όροι με ειδικό ενδιαφέρον στο κείμενο:
Φαρμακογενής βήχας
Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (α-ΜΕΑ) είναι τα φάρμακα που σχετίζονται συχνότερα με την πρόκληση του βήχα.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν βρογχοσύσπαση, η οποία εκδηλώνεται με βήχα η συριγμό.
Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (α-ΜΕΑ) είναι τα φάρμακα που σχετίζονται συχνότερα με την πρόκληση του βήχα.
Η συχνότητα εμφάνισης μπορει να φτάσει το 16%, δεν συνδέεται με την δόση και ο χρόνος εκδήλωσης ποικίλλει, κυμαινόμενος απο λίγες ώρες ως και ενα έτος μετα την έναρξη της αγωγής. Ο βήχας εξαλείφεται πάντα μετά την διακοπή της αγωγής με τον α-ΜΕΑ, αλλά χρειάζεται να παρέλθουν 3-4 βδομαδες.
Άλλα φαρμακα που σχετίζονται με βήχα η συριγμό είναι τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) και οι β-αποκλειστές.
Αν υπάρχει υπόνοια για κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, τότε ο φαρμακοποιός θα πρέπει να συζητήσει την πιθανότητα χορήγησης εναλλακτικής αγωγής με τον θεράποντα ιατρό.
Για παράδειγμα, σχεδόν όλοι οι ασθενεις με βήχα οφειλόμενο σε α-ΜΕΑ, μπορούν να ανεχθούν καλά τους αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ (βαλσαρτάνη, επροσαρτάνη, ιρβεσαρτάνη, κοντεσαρτάνη, λοσαρτάνη, ολμεσαρτάνη, τελμισαρτάνη).
Σχετικά άρθρα
/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.