Όψεις ρητίνης – Bonding, μια λύση για το χαμόγελο που όλοι ονειρευόμαστε

Χρησιμοποιώντας σαν βάση τα ήδη υπάρχοντα δόντια, «χτίζουμε» νέα κάνοντας κατά κάποιο τρόπο «γλυπτική», αναδιαμορφώνοντας έτσι την όψη τους.

Γράφει ο Νταϊδήμος Σωτήρης, Οδοντίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr 

Το Bonding είναι μια σύγχρονη μέθοδος της αισθητικής οδοντιατρικής που χρησιμοποιεί τη σύνθετη ρητίνη για να καλύψει μερικά ή ολικά ένα η περισσότερα δόντια. Η σύνθετη ρητίνη έχει την ιδιότητα χρωματικά να ενσωματώνεται πλήρως στους οδοντικούς ιστούς και αυτό κάνει το αποτέλεσμα απόλυτα φυσικό. Χρησιμοποιώντας λοιπόν σαν βάση τα ήδη υπάρχοντα δόντια, «χτίζουμε» νέα κάνοντας κατά κάποιο τρόπο «γλυπτική», αναδιαμορφώνοντας έτσι την όψη τους. Με τον τρόπο αυτό παρεμβαίνουμε αισθητικά και βελτιώνουμε σε μεγάλο βαθμό το χαμόγελο απλά και ανώδυνα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με οικονομικό τρόπο.

Η μέθοδος αυτή απαιτεί ελάχιστο ή όπως γίνεται τις περισσότερες φορές καθόλου τρόχισμα των μπροστινών επιφανειών των δοντιών. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι σύνθετη ρητίνη η οποία τοποθετείται πάνω στο υπάρχον δόντι, στο πρόσθιο μέρος αυτού, και αφού διαμορφωθεί φωτοπολυμερίζεται. Τέλος η επιφάνεια λειαίνεται και στιλβώνεται. Η όλη διαδικασία γίνεται σε μια συνεδρία με διάρκεια που καθορίζεται από το πλήθος των δοντιών στα οποία θα επέμβουμε.

Το Bonding ενδείκνυται:

  • Σε αραιά δόντια για να καλυφθούν τα «ενοχλητικά» κενά διαστήματα.
  • Σε μικρά δόντια «νάνους» για να τους δώσουμε όγκο και φυσιολογικό μέγεθος
  • Σε δόντια με σκούρα χρώμα, με δυσχρωμίες ή κηλίδες
  • Σε δόντια με πολλά σφραγίσματα για να μην φαίνονται τα όρια ανάμεσα στο σφράγισμα και το φυσικό δόντι
  • Σε δόντια που έχουν υποστεί αποτριβή λόγω ηλικίας, κάποιας έξης, βρυγμού ή άλλης αιτίας
  • Σε στραβά δόντια, μόνο όταν έχει αποκλεισθεί η ενδεικνυόμενη ορθοδοντική θεραπεία.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το Bonding δεν ενδείκνυται παντού και πάντα και μόνο ο Οδοντίατρος είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για να αποφασίσει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές για να μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η τεχνική.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι πριν το Bonding θα πρέπει να έχουν επιλυθεί προβλήματα ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, να έχει προηγηθεί θεραπεία στα τερηδονισμένα δόντια, να έχει γίνει καθαρισμός και ο ασθενής να έχει καλή στοματική υγιεινή.

Αν θέλουμε να συγκεντρώσουμε τα πλεονεκτήματα της μεθόδου θα στεκόμασταν στα εξής:

  1. Για το bonding απαιτείται μια ή αν έχουμε πιο σύνθετο περιστατικό δυο συνεδρίες
  2. Σε καμιά περίπτωση το bonding δεν βλάπτει τα δόντια. Είναι από τις πιο συντηρητικές αισθητικές μεθόδους. Ουσιαστικά δεν τροχίζονται τα δόντια απλά νεαροποιείται απαλά η επιφάνεια των δοντιών προκειμένου να ενισχυθεί η συγκόλληση του υλικού που γίνεται ένα με το δόντι.
  3. Είναι μια μέθοδος εντελώς ανώδυνη για την οποία δεν απαιτείται αναισθησία.
  4. Υπάρχει η δυνατότητα αλλαγών στο σχήμα και στο μέγεθος των δοντιών ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
  5. Η σχέση κόστους και αποτελέσματος είναι άκρως ικανοποιητική
  6. Μετά την αποκατάσταση ο ασθενής μπορεί να φάει ότι θέλει, άμεσα, χωρίς περιορισμούς και χωρίς καμία ενόχληση.

Στα μειονεκτήματα θα αναφέραμε:

  1. Στην περίπτωση που επιθυμούμε να γίνει και λεύκανση και bonding, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η λεύκανση δεν ασπρίζει τις όψεις ρητίνης παρά μόνο τα φυσικά δόντια για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να γίνει η λεύκανση των δοντιών πριν από το bonding
  2. Το bonding όπως όλες οι αποκαταστάσεις με ρητίνες με την πάροδο του χρόνου σκουραίνουν από την κατανάλωση καπνού, καφέ, τσαγιού, κόκκινου κρασιού αναψυκτικών τύπου cola και άλλων που περιέχουν χρωστικές. Με καλή στοματική υγιεινή (σωστό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα) και συστηματικό καθαρισμό (κάθε έξι μήνες) το χρώμα θα παραμείνει σταθερό για πολλά χρόνια.
  3. Όπως όλες οι ρητίνες έτσι και αυτές των όψεων μπορεί να σπάσουν (πράγμα εξαιρετικά σπάνιο) είναι όμως υλικά που επισκευάζονται εύκολα και γρήγορα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση