ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Βλεφαρίτιδα είναι η φλεγμονή του χείλους των βλεφάρων. Είναι μία πολύ συνηθισμένη εξωτερική πάθηση του οφθαλμού.

Αίτια

Η αιτιολογία της δεν είναι σαφής αλλά σίγουρα πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν η σμιγματόρροια και ο σταφυλόκοκκος. Η βλεφαρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε χρόνια λοίμωξη των βάσεων των βλεφαρίδων από σταφυλόκοκκο ή σε δυσλειτουργία των αδένων των βλεφάρων που συχνά συνοδεύεται με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Κλινική εικόνα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι το κάψιμο, το αίσθημα ξένου σώματος, η φωτοφοβία και ο σχηματισμός πιτυρίδας ή εφελκίδων στη ρίζα των βλεφαρίδων. Επίσης λόγω της σχέσεως των βλεφάρων με τον βολβό του οφθαλμού μπορεί να εμφανίζονται δακρύρροια, επιπεφυκίτιδα ενώ μεγάλη ενόχληση προκαλεί στους χρήστες φακών επαφής.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της βλεφαρίτιδας είναι πολύ δύσκολη. Σημαντικό είναι να πληροφορείται ο ασθενής ότι η πλήρης θεραπεία μπορεί να μην είναι δυνατή αλλά συνήθως η ελάττωση ή εξέλιξη των συμπτωμάτων είναι εφικτή. Βάση της θεραπείας είναι η καθημερινή υγιεινή των βλεφάρων. Επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν τοπικά συνδυασμός αντιβιοτικών και κοτρικοστεροειδών σε κολλύρια ή αλοιφές και τεχνητά δάκρυα.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση