Γανόδερμα (μανιτάρι Reishi ή Lingzhi): το Μανιτάρι της Αθανασίας

Το κόκκινο Γανόδερμα και το πράσινο Γανόδερμα βρίσκονται κυρίως στα κινέζικα καταστήματα με βότανα ενώ το μωβ είναι πιο δύσκολο να το βρεις. Το μαύρο Γανόδερμα είναι αρκετά συνηθισμένο.

Πηγή: Chinese Medicine Living

Τα μανιτάρια Reishi είναι ένα από τα πιο ισχυρά τονωτικά στη γη, και έχουν χρησιμοποιηθεί από τις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας ως προστατευτικό βότανο, τονωτικό μακροζωίας και στην ενίσχυση της πνευματικής εξέλιξης. Η επιστημονική έρευνα έχει, πλέον, επιβεβαιώσει ότι το μανιτάρι Reishi ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Επίσης, χρησιμοποιείται στην Κίνα αλλά και στη Δύση, στη συμπληρωματική αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων και στην αντιμετώπιση των αντιδράσεων που προκαλούνται από την χημειοθεραπεία.

Μανιτάρι Reishi – Η ιστορία του

Τα μανιτάρια Reishi περιγράφηκαν πρώτη φορά από τον διάσημο βοτανολόγο Shen Nong της δυναστείας Shu Dynasty, πριν από 2.400 χρόνια. Το μανιτάρι Reishi ταξινομήθηκε από τον Shen Nong ως “ανώτερο βότανο”, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να λαμβάνεται συνεχώς χωρίς παρενέργειες.

Ο ορισμός “ανώτερο βότανο” σημαίνει ότι το συγκεκριμένο βότανο είναι μία τροφή, η οποία είναι απαραίτητη για τη ζωή, μπορεί να λαμβάνεται συνεχώς χωρίς παρενέργειες και προάγει την εξαιρετική υγεία και την μακροζωία μέσω της εναρμόνισης σώματος, νου και πνεύματος.

Ο Shen Nong αναφέρει για το μανιτάρι Reishi “εάν λαμβάνεται τακτικά, κάνει το σώμα σου ελαφρύ και νεανικό, επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής σου και σε θωρακίζει τον οργανισμό σου ως αθάνατο”.

Ο Shen Nong παρατήρησε ότι υπήρχαν τουλάχιστον έξι διαφορετικά είδη Γανόδερμα: κόκκινο, μωβ, πράσινο, μαύρο, λευκό και κίτρινο.

Το κόκκινο Γανόδερμα και το πράσινο Γανόδερμα βρίσκονται κυρίως στα κινέζικα καταστήματα με βότανα ενώ το μωβ είναι πιο δύσκολο να το βρεις. Το μαύρο Γανόδερμα είναι αρκετά συνηθισμένο.

Όσο το μανιτάρι Reishi μεγαλώνει, γίνεται μεγαλύτερο, αλλά μεγαλύτερο δε σημαίνει απαραίτητα και ποιοτικότερο. Καλύτερα να επιλέξετε ένα Reishi, το οποίο είναι σχετικά φρέσκο και υγρό. Όταν τα μανιτάρια Reishi ωριμάζουν, γίνονται ξηρά. Ένας τρόπος για να αναγνωρίσετε εάν ένα μανιτάρι Reishi είναι αρκετά καλό για να το χρησιμοποιήσετε είναι η διάμετρος του (15 έως 25 εκ.) και το “δέρμα” του να είναι ιδιαίτερα λείο.

Μανιτάρι Reishi και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Το μανιτάρι Reishi (ή μανιτάρι Ling Zhi) έχει μία πολύ μακρά ιστορία χρήσης στην Κινέζικη Ιατρική. Όπως προαναφέρθηκε, καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον διάσημο βοτανολόγο Shun Nong, σχεδόν 2.500 χρόνια πριν και ήταν γνωστό για τις ισχυρές ιαματικές ιδιοτητες του. Ορισμένες από τις ιδιοτητες που έχει το Γανόδερμα είναι οι εξής:

  • εξαιρετικό τονωτικό του ανοσποιητικού συστήματος, θωρακίζει ιδιαίτερα όλον τον οργανισμό από διαταραχές
  • τονώνει τους τρεις θησαυρούς : Jing, Qi και Shen
  • θρέφει την καρδιά
  • προστατεύει το ήπαρ
  • χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αντι-γηραντικό βότανο
  • βελτιώνει τη ζωτικότητα, τη δύναμη και την αντοχή
  • έχει μία ήπια ηρεμιστική και κατευναστική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα
  • οι αρχαίοι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά για να ενισχύσουν πνευματικές πρακτικές και τον διαλογισμό. Συχνά χαρακτηρίζεται ως “το μανιτάρι της πνευματικής δύναμης” από μύστες του Ταοϊσμού και πνευματικούς αναζητητές.

Όπως μπορείτε να δείτε, τα μανιτάρια Reishi έχουν πολλές χρήσεις στην Κινέζικη Ιατρική. Η ανακάλυψη τους από τη σύγχρονη επιστήμη ως ρυθμιστές του ανοσοποιητικού συστήματος, τα έχει κάνει δημοφιλή στη συμπληρωματική αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων.

Τα μανιτάρια Reishi ως πνευματική βοήθεια

Το μανιταρι Reishi έχει μακρά ιστορία χρήσης από όσους αναζητούν την πνευματική ατραπό – μοναχοί, ταοϊστές και ερημίτες. Τα μανιτάρια Reishi χρησιμοποιουνται επειδή πιστεύεται ότι βοηθούν στο:

  • να ηρεμούν το μυαλό,
  • να χαλαρώνουν το σώμα
  • να δυναμώνουν το νευρικό σύστημα
  • να βελτιώνουν τη μνήμη
  • να αυξάνουν τη συγκέντρωση
  • να βελτιώνουν τη συγκέντρωση
  • να αυξάνουν τη δύναμη της θέλησης,
  • και τελικά να οδηγούν σε βαθιά σοφία. Αυτός είναι και ο λόγος που αποκαλείται ως “το Μανιτάρι της Πνευματικής Δύναμης” από αυτούς τους αναζητητές.

Τα μανιταρια Reishi είναι σήμερα αξιοσέβαστα σε όλη την Ασία για την επίτευξη γενικής υγείας, μακροζωίας και πνευματικής ενίσχυσης.

Μανιτάρια Reishi και καρκινικά κύτταρα

Λόγω του ότι το μανιτάρι παρουσιάζει πανίσχυρες ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στην αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων γιατί δυναμώνει και τροποποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα παρουσιάζει αντι-καρκινική, αντι-φλεγμονώδη, αντι-ιική και ηπατοπροστατευτική δράση.

Το Ling Zhi χρησιμοποιείται στην Κίνα συμπληρωματικά στην αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων διότι θωρακίζει τον οργανισμό, αυξάνει τα επίπεδα ζωτικότητας, αυξάνει τη γενικότερη δύναμη του οργανισμού και επιμυκήνει το προσδόκιμο ζωής.

Το μανιτάρι Reishi εκτός του ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από τις αρνητικές επιδράσεις της χημειοθεραπείας (π.χ. ναυτία, ζημιά στα νεφρά), και έχει δείξει ότι προστατεύει το κυτταρικό DNA χάρη στις ισχυρές αντι-οξειδωτικές ιδιοτητες του.

Τα μανιτάρια Reishi είναι εξαιρετικά τονωτικά, τα οποία προστατεύουν όλον τον οργανισμό, ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάνε με τις πνευματικές πρακτικές και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Οι Κινέζοι τα χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια για όλες αυτές τις ιματικές τους δράσεις. Είναι τόσο αξιοσημείωτη η δράση τους που πλέον χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά στην αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων για την ανοσοενισχυτική δράση τους και την ικανότητα τους να ανακουφίζουν από τις αρνητικές επιδράσεις της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας.

Η φύση μας προσφέρει πολλά δώρα, και φαίνεται ότι το μανιτάρι reishi είναι ένα από τα καλύτερα και ένα από τα περισσότερο ιατρικώς τεκμηριωμένα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση