ΧΑΛΑΖΙΟ – ΚΡΙΘΗ

Άλλες ονομασίες

κριθαράκι

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Χαλάζιο είναι χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων που προκαλείται από την απόφραξη των στομίων των μεϊβομιανών αδένων.

Γενικά

Το πλούσιο σε λιπαρό έκκριμα των μεϊβομιανών αδένων (υπάρχουν 20-40 αδένες σε κάθε βλέφαρο) συσσωρεύεται μέσα στον σάκο του αδένα με αποτέλεσμα την διόγκωσή του και συνοδεύεται πολλές φορές από τοπική φλεγμονώδη αντίδραση. Συχνά το χαλάζιο επιμολύνεται και η πάθηση επεκτείνεται σε όλο το βλέφαρο. Κλινικά εμφανίζεται με την μορφή σκληρής διόγκωσης κάτω από το δέρμα του βλεφάρου που μπορεί να ψηλαφηθεί με το δάκτυλο.

Το χαλάζιο πρέπει επίσης να διακρίνεται από την κριθή (ή αλλιώς κριθαράκι) που είναι οξεία σταφυλοκοκκική λοίμωξη των σμηγματογόνων ή των μεϊβομιανών αδένων των βλεφάρων. Εμφανίζεται επώδυνη διόγκωση στο ελεύθερο βλεφαρικό χείλος και χρειάζεται άμεση χορήγηση αντιβιοτικών τοπικά και πολλές φορές και συστηματικά. Σε μη υποχώρηση μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική παροχέτευση.

Αντιμετώπιση

Συχνά μικρά χαλάζια μπορεί να απορροφηθούν και να εξαφανισθούν αυτόματα. Χρησιμοποιείται συνήθως συνδυασμός αντιβιοτικών και κορτικοστεροειδών τοπικά. Όταν δεν υποχωρεί γίνεται χειρουργική αφαίρεση. Σημαντικό είναι να γίνεται διάκριση από κάποιο καρκίνωμα των βλεφάρων γι’αυτό και χρειάζεται πάντα οφθαλμολογικός έλεγχος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση